{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rublja kao globalna rezervna moneta

S
16.5.2009. u 17:35
0
3
Rublja kao globalna rezervna moneta
0
Rublja kao globalna rezervna moneta
Foto: AP
Rusija će predložiti na narednom samitu G8 da ruska valuta rublja postane globalna rezervna moneta, izjavio je ruski predsjednik Dmitry Medvedev.
Obraćajući se novinarima zajedno sa italijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, Medvedev je pojasnio da je ideja da se napravi rezervna valuta, koja će biti dovoljno prihvatljiva za druge države i koja će biti sredstvo plaćanja u međunarodnoj trgovini zajedno sa američkim dolarom.

"Govorili smo o mogućnosti da se koristi rublja u te svrhe i nećemo odustati od te ideje", istakao je Medvedev.

On je dodao da Rusija ne može da određuje dnevni red samita G8, koji će svoju pažnju usmjeriti na globalnu finansijsku krizu, ali će istaći svoje prijedloge.

"Mi ćemo iznijeti svoje prijedloge. Govorimo o stvaranju osnova za jednu novu finansijsku strukturu", rekao je ruski predsjednik.

Medvedev i ruski premijer Vladimir Putin već godinama iznose mogućnost jačanja rublje kao međunarodne rezervne valute, slično kao američki dolar.

Kao Rusija i Kina je kritikovala globalni monetarni sistem u kome dominira američki dolar i tražila je šire korištenje svoje valute - juana.

Rusija je ovu ideju iznijela i na samitu G20 u aprilu u Londonu, ali Zapad je hladno dočekao ideju Moskve, koja je na sastanku skoro ignorisana.

"Sve su to pitanja budućnosti, ali bliske budućnosti", istakao je Medvedev, dodajući da će na kraju Rusija izaći kao pobjednik iz ove krize.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: