Svijet
0

Ruanda: Prva presuda jednoj ženi za genocid

FENA
Pauline Nyiramasuhuko
Pauline Nyiramasuhuko
Sudije UN-ovog suda za Ruandu u petak će izreći presudu prvoj ženi optuženoj za genocid pred međunarodnim sudom.

Pauline Nyiramasuhuko (65), bila je ministrica u vladi Ruande 1994. godine kada je 800.000 osoba,većinom iz etničke grupe Tutsi, ubijeno, prenosi BBC.

Skupa s četvoricom bivših lokalnih zvaničnika i svojim sinom, ona je optužena da je organizirala masakre kao i slovanja žena i djevojčica.

Ona je negirala sve optužbe.

Nyiramasuhuko je bila ministrica za razvoj porodice i za žene u vrijeme genocida u Ruandi.

Tužioci Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (ICTR), sa sjedištem u tanzanijskom gradu Arushi, optužili su je da je učestvovala u donošenju vladine odluke da se stvore milicije širom zemlje. Njihova misija je bila da zbrišu Tutsije s lica zemlje što je moguće brže.

Nyiramasuhuko je optužena da je naređivala i pomagala u masakrima u njenoj matičnoj oblasti Butare na sjeveru Ruande. Skupa sa svojim sinom, koji je tada bio u ranim dvadesetim godinama, ona je optužena da je organizirala otmicu i silovanje Tutsi žena i djevojčica.

Butare je dugo vremena bio mješavina naroda Hutu i Tutsi, i tu je bilo izvjesnog otpora kada su izdavana naređenja da se vrše masakri.

Nyiramasuhuko je na suđenju s nekoliko visokih zvaničnika iz tog područja. Iako je ona jedina žena na suđenju za genocid pred ICTR, brojne druge žene su osuđivane za genocid pred ruandskim sudovima.

Dvije časne sestre proglašene su krivim za učešće u genocidu pred sudom u Belgiji.