Svijet
0

Ruanda: Bivšem ministru doživotna robija zbog genocida

FENA
Bivši ruandski ministar omladine u četvrtak je osuđen na doživotnu robiju nakon što je proglašen krivim da je imao jednu od ključnih uloga u genocidu u Ruandi 1994. godine.

UN-ov sud za Ruandu sa sjedištem u tanzanijskom gradu Arusha proglasio je krivim Callixtea Nzabonimanu za genocid, poticanje na genocid i istrebljenje, prenosi BBC.

Njegov advokat izjavio je za AFP da će uložiti žalbu na presudu.

Vojnici iz većinske ruandske zajednice Hutu ubili su oko 800.000 manjinskih Tutsija i umjerenih Hutua u 100 dana između aprila i juna 1994. godine

"Sudsko vijeće ustanovilo je da je Nzabonimana poticao na ubistva Tutsija. Također je ustanovljeno da je on kriv za dva sporazuma o ubijanju Tutsija", navodi u saopćenju Međunarodni krivični sud za Ruandu (ICTR).

Presuda bivšem ministru omladine zasnovana je na njegovom učešću, skupa s ostalim članovima vlade, na sastanku održanom 18. aprila 1994. godine u gradu Murambiju, u centralnoj pokrajini Gitarama.

Na tom sastanku postignut je "sporazum" između Nzabonimane i ostalih ministara "oko poticanja na ubijanja Tutsija, s namjerom da se uništi, u cjelini ili djelimično, Tutsi narod u oblasti Gitarama", navodi AFP tekst presude.

Tročlano sudijsko vijeće ICTR-a presudilo je da je Nzabonimana koristio pojavljivanja u javnosti kako bi poticao ljude na ubistva Tutsija.

"Uložit ćemo žalbu. Žalbeni proces počinje upravo sada", izjavio je vođa tima odbrane Vincent Courcelle-Labrousse. Nzabonimana (59) uhapšen je u Tanzaniji u februaru 2008. godine.

ICTR, koji je uspostavljen u Arushi neposredno nakon genocida 1994. godine, trebao bi završiti s radom do kraja 2014. godine.