SAD
0

RS mora poništiti odluku o Elektroprenosu BiH

FENA
Sjedinjene Države su veoma zabrinute zaključkom koji je Vlada Republike Srpske usvojila jučer o Elektroprenosu BiH, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

"Zaključak Vlade Republike Srpske otvara ozbiljna ustavna pitanja, njim se nastoji nezakonito poništiti državni zakon, njime se unazađuju reformski procesi u cijeloj zemlji i politički je neoodgovoran", kaže se u saopćenju.

Pored toga, zaključkom se ozbiljno unazađuju evropske težnje Bosne i Hercegovine i on je u suprotnosti sa stalnim tvrdnjama zvaničnika Vlade Republike Srpske da su opredijeljeni za evropski put BiH.

Uz punu podršku Sjedinjenih Američkih Država, Vijeće za implementaciju mira je jasno dalo do znanja da enitieti ne mogu jednostrano niti vratiti nadležnosti koje su prenesene na državni nivo niti se jednostrano povući iz prethodno dogovorene reforme. Sjedinjene Američke Države očekuju od Vlade Republike Srpske da poništi svoju odluku i da nastavi raditi unutar uspostavljenih institucija i važećih zakona Bosne i Hercegovine.