Inzko u Vijeću sigurnosti UN-a
0

"RS je stvorila problem na državnom nivou"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Napredak u Bosni i Hercegovini blokiran je zbog neriješene političke debate, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

"Međunarodna zajednica intenzivno sarađuje sa svojim bosanskohercegovačkim partnerima kako bi riješili ovu debatu", rekao je Inzko. "Kada to bude učinjeno, bit će moguć brz napredak ka našem krajnjem cilju - suverenoj, prosperitetnoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini potpuno integriranoj u evroatlantske strukture".

Prezentirajući Izvještaj OHR-a za period od 1. maja do 31. oktobra pred Vijećem sigurnosti UN-a, Inzko je rekao da su "dvostruke konfuzije" uzrok trenutnih poteškoća. "U Republici Srpskoj postoji konfuzija oko prirode entiteta i prirode države", a u oba entiteta postoji "konfuzija u pogledu pravog političkog fokusa".

"Rukovodstvo Republike Srpske nije shvatilo da državni i entitetski organi imaju odvojene i posebno definirane mandate i da i jedni i drugi moraju raditi svoj posao bez međusobnog uplitanja", rekao je Inzko. "Uporne opstrukcije koje dolaze od nekih političara iz reda srpskog naroda doprinijele su odgađanju provedbe ključnih reformi, uključujući i one koje bi osigurale ukidanje viznog režima za građane BiH", dodao je Inzko.

"Republika Srpska stvorila je problem na državnom nivou, a onda kritizirala državu zbog postojanja problema", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU ističući da se "maloj grupi zbunjenih pojedinaca ne može dozvoliti da ignoriraju nade i zajedničke napore miliona građana BiH".

Napomenuo je da je ove godine u Bosni i Hercegovini desetine hiljada građana ostalo bez posla zbog svjetske recesije i nedonošenja ključnih zakona, a da "politički establišment ignorira ovu egzistencijalnu krizu u kojoj su se našle stotine hiljada porodica".

On je takođe istakao i nepostizanje napretka u usklađivanju javne uprave i javnih emitera sa evropskim standardima i upozorio na "sve veće politiziranje pitanja povratka izbjeglica".

"Ovaj dugi niz primjera neuspješnog rada administrativnih organa, parlamentarni zastoj, neprikladne reakcije vlasti i stanje opće bijede imaju politički, a ne strukturalni ili administrativni korijen", rekao je Inzko, opisujući inicijativu Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da se krene s mrtve tačke kao odlučan pokušaj da se direktno uhvati u koštac sa rješavanjem političkog problema u središtu poteškoća s kojima se Bosna i Hercegovina trenutno suočava.

Zadatak sa kojim se bosanskohercegovački lideri odmah moraju suočiti, uz međunarodnu pomoć, je "ispunjavanje ciljeva u oblasti vladavine prava i ekonomskih reformi, rješavanje pitanja državne i vojne imovine, osiguranje kontinuiranog povratka izbjeglica i, gdje je to potrebno, eliminiranje političke opstrukcije u ispunjavanju ovih dejtonskih ciljeva", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik je zahvalio Vijeću sigurnosti na odluci da odobri produženje izvršnog mandata EUFOR-a u BiH za koji je rekao da predstavlja "garanciju građanima da međunarodna zajednica neće tolerirati čak ni mogućnost da ponovo dođe do nasilja".

Prije svog obraćanja Vijeću sigurnosti, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je u kratkim crtama obavijestio generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o načinu na koji međunarodna zajednica može pomoći Bosni i Hercegovini da prevaziđe postojeće izazove. On se takođe sastao s ambasadorom BiH pri UN-u, Ivanom Barbalićem, i izrazio svoju podršku intenzivnim naporima misije BiH da se pripremi za članstvo u Vijeću sigurnosti sljedeće godine.