Predsjednik Irana
5

Rouhani: Trumpova administracija narušava kredibilitet Amerike

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa narušava svoj kredibilitet kršenjem međunarodnih sporazuma, uključujući i iranski nuklearni sporazum, izjavio je predsjednik Irana Hasan Rouhani.

On je tokom obraćanja na sjednici Generalne skupštine UN u New Yorku rekao da će biti šteta što su sporazum uništili "novi nevaljalci" i da će svijet ostati bez velikog potencijala.

Rouhani je izjavio da postupci SAD štete povjerenju međunarodne zajednice kada je riječ o pregovorima s njihovom administracijom.

"Ovakvim žalosnim ponašanjem nikada neće spriječiti napredovanje Irana", rekao je Rouhani, aludirajući na Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Rouhani se tokom obraćanja osvrnuo i na optužbe Trumpa, nazivajući ih "neznalačkom i apsurdnom retorikom mržnje", bazirane na "suludo neosnovanim optužbama koje su neprikladne za obraćanje članicama UN", prenosi TASS.

Trump je kritikovao iranski nuklearni sporazum kao "jedan od najgorih sporazuma u historiji SAD" i dodao da se Iran pretvorio u "ekonomski osiromašenu lopovsku zemlju", čiji lideri "izvoze nasilje, krvoproliće i haos".