Francuska loza porodice
46

Rothschildi prodaju dio materijalnog bogatstva, na aukciji bi mogli dobiti 30 miliona dolara

B. R.
Slika Gerrita Doua koja će biti aukcijski prodata (Izvor: Christie's)
Slika Gerrita Doua koja će biti aukcijski prodata (Izvor: Christie's)
Očekuje se da će velika kolekcija umjetnina, namještaja i nakita porodice Rothschild uskoro biti aukcijska prodata za čak 30 miliona dolara. Prodaju je zakazala aukcijska kuća Christie's u New Yorku.

To će u sjevernoj Americi biti prva namjenska aukcijska prodaja predmeta koji su u vlasništvu francuske loze porodice Rothschild. Većinu predmeta su u 19. stoljeću stekli James Mayer de Rothschild, njegova supruga Betty i sin Alphonse.

Kolekciju čine i umjetnine, među kojima je slika Gerrita Doua iz 17. stoljeća, a za koju je procijenjeno da će biti prodata za tri do pet miliona dolara.

Najstariji predmet koji će biti na prodaji je portret rimskog cara Klaudija iz prvog stoljeća, a koji je procijenjen na 200.000 do 300.000 dolara. Aukcijska kuća Christie's je ovu umjetninu posljednji put prodala 1899. za 3.750 funti (8.500 KM), što je bi danas iznosilo 395.000 funti (skoro 890.000 KM). To se desilo nedugo prije će postati dijelom kolekcije porodice Rothschild.

"Ovo je kolekcija koja se čuva od 19. stoljeća. Da niste poznavali lozu ove porodice, nikada je ne biste ni vidjeli. To nisu stvari koje inače viđamo u New Yorku. Veća je vjerovatnoća da ćete takve predmete vidjeti u prodaji u Evropi", izjavio je Jonathan Rendell iz Christie'sa.

Rothschildi su posebno željeli da aukcija bude u New Yorku. Spomenuta loza porodice je tokom Drugog svjetskog rata živjela u Sjedinjenim Američkim Državama. Aukcija počinje u noći 11. oktobra i trajat će nekoliko dana, prenosi CNN.