Predstavnik Bundestag
36

Roth: Schmidt trpi žestoke kritike, od njega se očekuje visok nivo nepristrasnosti i takta

S. M.
Michael Roth (Foto: T. S./Klix.ba)
Michael Roth (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga Michael Roth u intervjuu Frankfurter Rundschau kazao je da je Christian Schmidt trenutno pod udarom žestokih kritika i da u složenoj multietničkoj državi visokom predstavniku je potreban visok stepen diplomatske vještine, nepristranosti, stručnosti i takta.

Na pitanje novinara da li smatra ispravnim da Christian Schmidt i dalje ostane na funkciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini on je kazao da je rad Schmidta trenutno pod udarom žestokih kritika.

"Stoga pozdravljam činjenicu da namjerava da komentariše navode pred nadležnim kolegama iz Odbora za vanjske poslove. U složenoj multietničkoj državi kao što je Bosna i Hercegovina, visokom predstavniku je potreban posebno visok stepen diplomatske vještine, nepristrasnosti, stručnosti i takta. Christian Schmidt se također mora mjeriti s tim očekivanjima", kazao je Roth.

Zbog sigurnosnih izazova u Bih on smatra da je bilo ispravno produžiti mandat EUFOR-a u zemlji.

Govoreći o destabilizirajućem utjecaju Rusije na Zapadnom Balkanu i mogućnosti Evropske unije da ga spriječi, Roth je kazao da je Evropa nesumnjivo pretrpila ogroman gubitak povjerenja na Zapadnom Balkanu te nije ispunila svoja obećanja.

"Bilo da se radi o liberalizaciji viznog režima za Kosovo ili o početku pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Nije ni čudo što se u Srbiji Rusija i Kina sada smatraju najpouzdanijim partnerima, a na trećem mjestu je EU . To bi nas trebalo navesti na razmišljanje", rekao je Roth.

On smatra da neki partneri Njemačke u EU s prevelikim oprezom razmatraju proširenje EU.

"To moramo promijeniti tako što ćemo državama Zapadnog Balkana, ali i Ukrajini, Moldaviji i, dugoročno gledano, Gruziji dati konkretne i kredibilne izglede za pristupanje", kazao je Roth.