Svijet
0

Rosemary DiCarlo: Nezavisnost Kosova je neminovna

FENA
Rosemary DiCarlo
Rosemary DiCarlo
Pomoćnica zamjenika američke državne tajnice za Evropu i Euroaziju Rosemary DiCarlo izjavila je da je neriješeno pitanje statusa Kosova kočnica napretku regiona i da zato taj problem mora biti što prije riješen.

"Željeli bismo da Vijeće sigurnosti UN-a što prije usvoji nacrt rezolucije, za koji imamo snažnu podršku ne samo evropskih država nego i članica Vijeća sigurnosti iz drugih regiona", izjavila je DiCarlo, za Glas Amerike.

Predloženi dokument, međutim, nema podršku Rusije, stalne članice Vijeća sigurnosti koja ima pravo veta, ali DiCarlo misli da Washington može da uvjeri Moskvu da pristane na nacrt rezolucije kojim se predviđa "nadgledana" nezavisnost pokrajine.

"Čuli smo argumente Moskve... Nadamo se da će Rusi sarađivati s nama kao što su sarađivali tokom nekoliko posljednjih godina kad je riječ o Balkanu i da će ovaj proces biti uspješno okončan", uvjerena je DiCarlo.

U ponedjeljak će američka državna tajnica Condoleezza Rice u Washingtonu primiti kosovske lidere – premijera Agima Čekua i predsjednika Fatmira Sejdijua. Na tom sastanku bit će riječi o trenutnoj situaciji u vezi s rješavanjem statusa Kosova, a razmotrit će se i mogućnosti uspješnog okončanja kosovskog procesa. To je u razgovoru za Glas Amerike nagovijestila Rosemary DiCarlo.