Austrijski slučaj incesta
0

Rosemarie Fritzl želi razvod

Sarajevo-x.com
Supruga starca koji je svoju kćerku držao zarobljenom u podrumu 24 godine, 69-ogodišnja Rosemarie Fritzl odlučila se nakon 52 godine razvesti od svog incestnog muža koji se nalazi u austrijskom zatvoru gdje čeka suđenje.

Nedavno ju je traumatizovana kćerka Elisabeth koja se sa djecom nalazi na oporavku u domu u okviru psihijatrijske bolnice u Amstettenu zamolila da napusti njihov stan, a neki mediji pišu da je Rosemarie bila doslovno otjerana.

73-ogodišnji otac Jozef, penzionisani inžinjer, priznao je da je zarobio i seksualno zlostavljao svoju sada već 42-ogodišnju kćerku u podrumu izgrađenom isključivo u te svrhe u periodu od 24 godine, pritom je prisilivši da mu rodi sedmero djece, od kojih je jedno podleglo.

Nakon nekog vremena, troje od te djece izveo je iz podruma i oni su nastavili živjeti sa njim i njegovom suprugom u porodičnoj kući, a da pritom niko osim Jozefa nije znao za podrumske patnje ostalih četvero Fritzla.

Majka Rosemarie nije imala pojma šta se desilo s njenom kćerkom već je povjerovala pričama svog muža da je Elisabeth napustila kuću i djecu, te se pridružila nekoj sekti. Starica je bila šokirana nedavnim saznanjem i liječila se zajedno sa Elisabeth i njenom djecom u stanu koji im je obezbijedila država.

Kako javlja britanski Telegraph, ona je viđena kako odnosi svoje stvari iz kuće u kojoj je živjela prethodne 52 godine. Ponijela je nekoliko komada namještaja, a njen advokat je izjavio: "Niko od porodice nikad više neće poželjeti da živi u toj kući."

Kako je od svoje mladosti domaćica, Rosemarie će sad morati smisliti način da zaradi novac da bi preživjela.

Kćerka ju je, kako navode mediji, istjerala iz zajedničkog doma na psihijatrijskoj klinici jer nije mogla podnijeti da je djeca koja su skoro cijeli život živjela s bakom zovu majkom i zbog sumnji da je morala znati šta se zbiva u podrumu, a opet nije ništa učinila da pomogne.

Rosemarie je objavila da će nakon razvoda vratiti svoje djevojačko prezime.