|

Ronilac u Tajlandu nastradao nakon što je dostavio boce s kisikom zarobljenim dječacima

Ronilac u Tajlandu nastradao nakon što je dostavio boce s kisikom zarobljenim dječacima
161
Klix.ba
6.7.2018. u 08:22
34
komentara
161

dijeljenja
Ronilac u Tajlandu nastradao nakon što je dostavio boce s kisikom zarobljenim dječacima Foto: EPA-EFE
Bivši ronilac tajlandske mornarice Saman Gunan preminuo je pokušavajući dostaviti boce s kisikom dječacima zarobljenim u pećini. On je izgubio svijest u povratku jer nije imao dovoljno kisika da se vrati.
Gunana je donio njegov partner, ali ga nije uspio oživjeti. Imao je 38 godina. Iako je napustio mornaricu došao je da učestvuje u misiji spašavanja. Njegovu sahranu finansirat će kralj Tajlanda.

"Pećina je teška za ronjenje. Onesvijestio se u povratku. Njegov kolega mu je pokušao pružiti prvu pomoć, ali nije davao znakove života. Donijeli smo ga u komoru tri i pokušali ponovo pružiti prvu pomoć, ali i dalje je bio bez svijesti. Potom smo ga odnijeli u bolnicu, ali nije bilo pomoći", rekao je komandir mornarice Arpakorn Yookongkaew.

Operacija spašavanja se nastavlja, a svi spasioci su poručili da neće paničariti i da neće dozvoliti da život njihovog prijatelja bude uzaludno izgubljen.

Trenutno rade na instaliranju kabla dugog pet kilometara putem kojeg će ubacivati kisik u dio pećine gdje se nalaze dječaci i njihov trener. Redovno im se dostavljaju hrana i lijekovi. Više od 1.000 osoba i dalje pokušava pronaći drugi put kojim bi ih izvukli iz pećine na sigurno. Već danima ispumpavaju vodu nadajući se da će nivo opasti.

Ukoliko do toga ne dođe, dječake će učiti kako da rone ili će se čekati nekoliko mjeseci da kišna sezona okonča. Ipak, dio u kojem se nalaze dječaci neće dugo ostati nepoplavljen pa spasioci ulažu nadljudske napore da pronađu rješenje.

Dječaci imaju od 11 do 16 godina, dok njihov trener ima 25 godina.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...