Svijet
0

Ronald Reagan dobio statuu u Varšavi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši poljski predsjednik i antikomunistički lider Lech Walesa otkrio je danas statuu Ronalda Reagana u elegantnoj ulici u Varšavi, čime je nekadašnjem predsjedniku SAD odata počast zbog inspirisanja Poljaka u borbi za obaranje komunizma.

Reagan u većem dijelu centralne i istočne Evrope uživa ugled najvećeg američkog lidera u novijoj istoriji, zbog suprotstavljanja Sovjetskom Savezu. "Pitam se da li bi današnja Poljska, Evropa i svijet bili isti bez predsjednika Reagana. Kao učesnik tih događaja, moram da kažem da je to nezamislivo", rekao je Walesa.

Bronzana statua visine 3,5 metara prikazuje nasmijanog Reagana kako stoji na podijumu ispred berlinske Brandenburške kapije 1987. godine i izgovara poznate riječi: "Gospodine Gorbačov, srušite ovaj zid."

Statua je smještena preko puta Ambasade SAD, u ulici u kojoj se nalaze diplomatska predstavništva drugih zemalja i parkovi u centru Varšave.

Ove godine podignuto je nekoliko Reaganovih statua, povodom godišnjice njegovog rođenja, a najpoznatije su u Londonu i Budimpešti. Još jedna će ove sedmice biti otkrivena u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji.