Svijet
0

Romney uvećao prednost nad Santorumom pred "superutorak"

FENA
Mitt Romney
Mitt Romney
Bivši guverner Massachussetsa Mitt Romney uvećao je prednost na nacionalnom nivou u odnosu na Ricka Santoruma, nakon pobjeda u Michiganu i Arizoni, a pred odlučujuće izbore u deset američkih država koji će se održati 6. marta.

Novo istraživanje Galupa govori da Romney na nivou cijele Amerike ima podršku 35 posto republikanaca, dok Santoruma podržava 24 posto glasača.

Ono što bi moglo da bude zabrinjavajuće za Romneyja, i pored dobrog rezultata na nacionalnom nivou, jeste prognoza da bi Santorum mogao na izborima u takozvani "superutorak" 6. marta da pobijedi u Ohiju.

Ova američka savezna država je značajna zbog toga što predstavlja Ameriku u malom i često je indikator ko će pobijediti na nivou cijele zemlje.

Do sada se nikada nije dogodilo da predsjednički kandidat koji izgubi u Ohiju dođe do Bijele kuće.

Izbori koji se održavaju u deset država u utorak mogli bi u velikoj mjeri da odrede ko će biti republikanski protukandidat Baracku Obami, prenio je Tanjug.

U tih deset država četvorica republikanaca će se boriti za ukupno 419 delegata koji će na nacionalnoj konvenciji u augustu izabrati predsjedničkog kandidata.

Da bi jedan kandidat došao do nominacije, potrebno je da osvoji ukupno 1.144 delegata.

Romney za sada vodi sa 168 delegata, slijedi Santorum sa 86, treći je Newt Gingrich sa 32 osvojena delegate, a četvrti teksaški kongresmen Ron Paul sa 19 delegata.