SAD
0

Romney se oglasio prvi put poslije izbora

FENA
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney oglasio se prvi put poslije priznavanja izbornog poraza, rekavši da je predsjednik Barack Obama prošle sedmice pobijedio na izborima zahvaljujući tome što je "obasipao poklonima" žene, afroamerikanske i hispanske pristalice.

On je optužio Obamu da primjenjuje "stari recept" činjenja usluga ključnim demokratskim biračima u zamjenu za podršku.

"Oni su u svakom slučaju bili vrlo velikodušni. Što se tiče mladih ljudi, naprimjer opraštanje kamate za studentski kredit bio je veliki poklon", izjavio je Romney.

On je kazao da je Obama "uložio veliki trud u male stvari", dok je njegova kampanja bila usmjerena na "velika pitanja".

Romney je dodao da su među poklonima koje je Obama dao pristalicama bila "besplatna kontracepcijska sredstva", što je bilo naročito važno mladim ženama.

Predsjednikov kontroverzni plan o reformi zdravstvenog sistema bio je još jedan poklon u predizbornoj kampanji koji mu je pomogao da osigura glasove mladih, rekao je Romney.

"Prema Obaminom planu, sve osobe do 26 godina mogu biti zdravstveno osigurane preko roditelja i to je bio veliki poklon za mlade ljude. Oni su glasali u velikom broju, čak većem nego 2008. godine", istakao je on.

Romney je kazao da je "besplatno zdravstvo za Latinoamerikance bilo veliki plus, dok je amnestija za djecu ilegalnih imigranata, bila veliki plus za tu grupaciju".

Romneyjev predizborni tim je predvidio je laku pobjedu na prošlosedmičnim izborima i Romney je rekao pristalicama da mu je veoma žao što nije pobijedio, prenio je AFP.

"Znam da ste očekivali pobjedu, mi smo očekivali pobjedu. Bili smo veoma razočarani rezultatom. Nismo ga predvidjeli i malo je falilo za pobjedu, ali malo se u ovom poslu ne računa", poručio je on.

Romney je kazao da on i njegovi savjetnici za izbore još osmišljavaju planove za budućnost.

"Mi sada gledamo i kažemo: Dobro, šta možemo dalje da uradimo? Ali, iskreno, i dalje smo toliko opterećeni prošlošću da je teško praviti planove za budućnost", zaključio je on.