Svijet
0

Romney sakupio više donacija od Obame

SRNA
Mitt Romney (Foto: AFP)
Mitt Romney (Foto: AFP)
Predsjednički kandidat republikanaca Mitt Romney sakupio je u maju 17 miliona dolara više za svoju kampanju od predsjednika Baracka Obame, pokazuju zvanični podaci.

Romney i Republikanci dobili su 76,8 miliona dolara u donacijama, dok je Obama dobio 60 miliona dolara. Romney u ovom trenutku raspolaže sa 107 miliona dolara u gotovini za predizborne aktivnosti, dok je Obama krajem aprila imao 115 miliona dolara.

Obama je u maju dobio donaciju od 15 miliona dolara sakupljenu u domu glumca Georgea Clooneya. Ulaznica za ovaj skup koštala je 40.000 dolara, prenio je BBC.

Oba predsjednička kandidata intenzivno sakupljaju novac za dugu kampanju uoči novembarskih izbora. Obama ove sedmice održava mitinge u Kaliforniji i Nevadi, a Romney obilazi Teksas.

Sredstva koje sakupljaju izborni štabovi ne uključuju milione dolara koje prikupljaju i troše nezavisne komisije koje podržavaju svakog od kandidata.

Obamin štab objavio je da je u maju kandidatu demokrata donacije dalo 572.000 ljudi, od kojih 147.000 po prvi put, te da je 98 odsto donacija bilo manje od 250 dolara.

Romneyjev štab saopštio je da je 93 posto donacija za republikanskog kandidata bilo manje od 250 dolara.

Oba tabora u maju su sakupila znatno više novca nego u aprilu. Obama je tada dobio 43,6 miliona dolara, nešto više od Romneyja.