Svijet
0

Romney: Nije pravo vrijeme za vojni napad na Iran

FENA
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Posjeta Izraelu republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Mitta Romneya okončana je sinoć.

“Potrebno je pojačati sankcije protiv Irana, ali sada nije pravo vrijeme za vojni napad”, istakao je Romney u toku svoje posjete.

U toku sastanka sa predsjednikom Izraela Shimonom Peresom, Romney je zagovarao oprez u vezi s odnosima između Izraela i Irana.

U toku sastanka s liderom Kadima partije koja je prošle sedmice izašla iz vlasti, Romney je također spomenuo pitanje Irana.

“Sada nije pravo vrijeme za vojni napad protiv Irana”, ponovio je Romney u toku sastanka.

Drugi dan posjete Izraelu, Romney je posjetio Zid plača gdje je s predstavnicima jevreja odjenuvši jarmulku prisustvovao molitvi.

Na kraju svoje posjete Izraelu, Romney se sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahom.

“Jevrejski narod je obnovio ovaj grad, koji je prije hiljadu godina bio porušen, i otvorio ga za sve tri religije koje su ovdje dobrodošle. Jerusalem je glavni grad Izraela i tako će i ostati”, istakao je Netanyahu, javila je agencija Anadolija.

Zbog jednodnevnog posta Jevreja, Netanyahu je odlučio da američkog političara ugosti u vlastitom domu. Na kraju je Romney zahvalio izraelskom lideru što ga je prijatno ugostio u vlastitom domu.

Romney je istakao da je svaki put ponovo fasciniran gradom Jeruzalemom.

“Drago mi je da naše čvrsto prijateljstvo možemo obilježiti i u glavnom gradu Izraela gdje je na svakom koraku primjetan napredak jedne nacije”, ocijenio je republikanski kandidat za predsjednika SAD-a.

Na kraju svoje posjete, u nadi da će dobiti snažnu podršku na izborima za predsjednika SAD-a, Romney je istakao da će u slučaju da bude izabran za predsjednika podržati politiku Izraela prema Iranu.