{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Romi poručuju: Nismo svi prosjaci i lopovi

27.9.2013. u 19:29
0
28
Romi poručuju: Nismo svi prosjaci i lopovi
0
Romi poručuju: Nismo svi prosjaci i lopovi
Sorin Ciorba (Foto: AFP)
Romske porodice koje su u Francuskoj izgradile živote i karijere odgovorile su ministru koji je rekao da su Romi nesposobni za integraciju u društvo i da bi ih trebalo deportovati.
Ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls iznio je ove kontroverzne tvrdnje u četvrtak, a na njih su reagovale porodice koje se odupiru stereotipima u francuskom društvu.

"Moja budućnost je u Francuskoj, baš kao i moj posao i moja djeca", kaže Sorin Ciorba, koji je prije samo četiri godine u predgrađu Pariza živio u kartonskoj baraci. Tako i danas živi blizu 200.000 Roma u Francuskoj. Od stanja u kojem se trenutno nalaze pa do regularnog posla i plaćanja mjesečne stanarine dug je put, a Ciorba priznaje da je on imao puno sreće.

Upoznao je uposlenika humanitarnog udruženja Emmaus, koji mu je pomogao da nađe smještaj za svoju porodicu u privremenom naselju koje su osnovale lokalne vlasti. Uskoro je pomagao drugima da izgrade svoje bungalove.

"U toku rada sam naučio francuski", objašnjava dok sjedi u svom šarenom stanu u pariskom 15. okrugu. Tu sada živi sa suprugom i šestero djece, nakon što je dobio dozvolu za rad i zaposlio se na puno radno vrijeme.

"Nismo svi lopovi i prosjaci", kaže on.

Romi u Lilleu (Foto: AFP)
Romi u Lilleu (Foto: AFP)


Romkinja Liliana Hristache ministru poručuje da nije istina to što je rekao.

"Činjenica je da su Romi drugačijeg mentaliteta, ali ih to ne čini nesposobnim da se prilagode francuskom načinu života", ističe ova domarka jedne zgrade u predgrađu Pariza. "Kad smo suprug i ja došli u Francusku, nismo ni znali šta je ugovor o radu ili obračun plate. Ali to se promijenilo i sada smo se i mi prilagodili".

Muškarac koji se predstavio samo kao Sergiu priznaje da su mu, kad je u tu zemlju stigao prije pet godina, govorili da se prosjačenjem dnevno može zaraditi i do 50 eura. Uskoro je shvatio da to nije istina.

"Zarađivao sam možda po dva eura dnevno i bilo mi je teško", priča on. Sada radi u instituciji koja pruža kućnu njegu, sit je i zarađuje 500 eura mjesečno. Od toga 150 eura šalje porodici u Rumuniji.

"U Rumuniji je teško, nema posla... Ovdje je život dobar, može se napredovati. Zato i jesmo tu", priznaje u razgovoru s novinarom AFP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: