Danas Svjetski dan Roma
0

Romi kao potlačeni crnci 60-tih godina u Americi

Sarajevo-x.com
Povodom Svjetskog dana Roma koji se obilježava 8. aprila Društvo za grožene narode konstatuje da velika većina od 10 do 12 miliona Roma u Evropi živi u velikom siromaštvu.

"Broj pripadnika ove „nacije“ veći je od broja stanovnika pojedinih država Evropske unije, a ipak njihova situacija sliči položaju potlačenih i diskriminiranih Afroamerikanaca – crnaca u Americi 60-ih godina prošlog stoljeća“, kazao je predsjednik Društva za ugrožene narode – Internacional, Tilman Zuelch, jučer u Goettingenu.

Romima bi bio prijeko potreban jedan Martin Luther King kao i jedan Barack Obama u svojim redovima.

Smrtnost djece je među Romima dvostruko veća nego kod drugih naroda, a njihov životni vijek je kraći deset do 15 godina od prosjeka životnog vijeka u zemljama u kojima žive. Često su djeca Roma od samog početka školovanja smještena u odvojene ili specijalne škole. Veliki broj njihovih često bespravno izgrađenih naselja posebno u istočnoj Evropi je bez vode, kanalizacije, struje i plina.

Skoro da ne postoji niti jedna zemlja u kojoj Romi, Sinti, Gitanosi, Cigani, Tinkeri ili Jeniši nisu potlačeni i diskriminirani. Često su žrtve teških povreda ljudska prava. Tako je u Češkoj po raznim procjenama od 60-ih godina do danas prisilno sterilizirano skoro hiljadu žena Romkinja. Inicijative za ljudska prava i inicijative Roma, među njima i organizacija žena Romkinja "Vzajemne Souziti", do danas se bezuspješno bore za priznavanje ovog zločina, za oficijelno izvinjenje kao i za financijsku odštetu žrtvama.

U napadačkom ratu na Bosnu i Hercegovinu ubijeno je više stotina Roma, a upravo su Romi bili i prve žrtve ratnog zločinca Arkana i njegovih trupa u Bijeljini. Zajedno s Bošnjacima i Hrvatima Romi su protjerani iz svojih mjesta prebivališta, a veliki broj njih do danas se nije uspio vratiti u svoje domove u Republici Srpskoj.

U Makedoniji preko 2.000 Roma s Kosovo još uvijek ne može dobiti status izbjeglica. Bivša jugoslovenska republika Slovenija ne dozvoljava prijem u državljanstvo preko 4.000 Roma.

Skoro pola miliona Roma u Rumuniji ne može se registrirati za državljanstvo ove zemlje. U Italiji je Vlada Silvija Berlusconija zajedno sa brojnim medijima vodila huškačku kampanju protiv Roma i paušalno optužila ovu potlačenu manjinu za organizirani kriminal.

Ispitivanje 36.000 Roma u Srbiji pokazalo je da polovina njih ne posjeduje lična dokumenta, da nemaju nikakvu pomoć od države i da žive u bespravno izgrađenim naseljima.

"Posebno nas zaprepaštava ravnodušnost Evropljana prema sudbini ove rasno progonjene evropske manjine“, kritizirao je Tilman Zuelch. Ovaj borac za ljudska prava podsjetio je i na oko 500.000 Roma i Sintija žrtava Holokausta i naglasio da se često zaboravlja kako iz ovoga proističe posebna obaveza prema preživjelim žrtvama.

Tako niko nije pritekao u pomoć oko 120.000 Roma koje su nakon NATO-intervencije 1999.godine s Kosova prognali albanski ekstremisti i zapalili 75 njihovih sela. Zahtijevamo od zemalja Evropske Unije da zbog stradanja Roma u Holokaustu danas prihvate 30.000 Roma izbjeglica s Kosova i da im odobre dugotrajni boravišni status u svojim zemljama, navodi se u saopćenju Društva za ugrožene narode.