Svijet
0

Romano Prodi se povlači iz političkog života

FENA
Talijanski premijer Romano Prodi je potvrdio da se neće kandidirati na narednim općim izborima i da ubuduće neće igrati neku ulogu na talijanskoj političkoj sceni, objavila je talijanska štampa.

"Napuštam politiku. Moja budućnost je vedra. Svijet je pun prilika", izjavio je u nedjelju šef vlade koji trenutno obavlja tekuće poslove, ali će dužnost napustiti 14. aprila poslije izbaora.

Prema pisanju rimskog dnevnog lista Il Messaggero, Prodi ne isključuje mogućnost da u budućnosti prihvati ulogu posmatrača za Ujedinjene nacije. Prema pisanju lista Corriere della Sera, bivši profesor ekonomije Romano Prodi bi se mogao baviti istraživanjem u ekonomiji.

Romano Prodi je 6. februara, poslije pada njegove vlade koja je trajala 20 mjeseci, saopćio kako je odlučio okrenuti stranicu.

On je tokom 13 godina bio jedan od tenora talijanskog političkog života sa Silvijem Berlusconijem.

"Odlučio sam da se ne kandidiram kako bih otvorio put smjeni generacija koja je neophodna. Neko mora dati primjer", govorio je tada 68-godišnji Prodi, s nadimkom "profesor".

Le Messaggero u izdanju od ponedjeljka pozdravlja izbor bivšeg predsjednika Evropske komisije jer je "odustajanje od politike rijetkost u Italiji, gdje se politička klasa veže za svoje mandate".