U blizini Cape Towna
42

Roj pčela usmrtio 63 ugrožena afrička pingvina

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukupno 63 afrička pingvina, koja pripadaju ugroženoj vrsti, uginula su nakon što ih je napao roj pčela.

Incident se dogodio nedaleko od Cape Towna, a tijela ugrožene i zaštićene vrste pingvina iz kolonije u Simonstownu pronađena su na plaži. Na tijelima su uočeni tragovi uboda pčela, a drugih povreda nije bilo.

Zvaničnici nacionalnog parka su za BBC rekli da se radi o prvom poznatom napadu ove vrste na svjetski poznatoj plaži Boulders koju posjeti do 60.000 ljudi godišnje.

"Obično pingvini i pčele koegzistiraju, a pčele ne napadaju ako nisu isprovocirane. Pretpostavljamo da je došlo do uznemiravanja pčelinjeg gnijezda ili košnice, što je dovelo do masovnog bijega pčela koje su postale agresivne. Nažalost, njihovom putu su se našli pingvini", izjavila je dr. Alison Kock, ekspertkinja iz agencije južnoafričkih nacionalnih parkova SANParks.

Obdukcijom je ustanovljeno da su pingvini zadobili ubode oko očiju i po perajama jer ta mjesta nisu pokrivena perjem. Jedan pingvin je imao čak 27 uboda.

Pčele također nakon uboda uginu, tako da se veći broj pčela nalazio na mjestu incidenta.

Afrički pingvini su prepoznatljivi jer su mali, žive na obali i otocima Južne Afrike te u Namibiji. Neki od njih su uočeni i u Gabonu. Njihova populacija se rapidno smanjuje zbog komercijalnog ribolova i " fluktuacije okoliša".