Etničko čišćenje
16

Rohinje i dalje pristižu u Bangladeš, ostaju opustošena sela u Mijanmaru

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rohinje koji i dalje pristižu u Bangladeš iz Mijanmara opisuju opustošena sela i hiljade ljudi koji pješače prema granici, uz vojsku koja je udvostručila napore da protjera preostalo muslimanskog stanovništvo iz njihovih domova, piše AFP.

Više od pola miliona Rohinja je do sada napustilo Mijanmar, a broj stalno raste. Prema podacima vlasti Bangladeša svaki dan dolazi četiri do pet hiljada novih izbjeglica. Više od 10.000 Rohinja je zaustavljeno pred samom granicom sa Bangladešom i čekaju priliku da se prebace do svojih porodica koje su već prešle u privremene izbjegličke kampove.

Novi val izbjeglica došao je i nakon tvrdnji vlasti Mijanmara da su spremni započeti povratak progonjene manjine u većinski budističku državu. Više od polovice stanovništva iz regije Rakhine je faktički ispražnjeno.

Rashida Begum, koja je došla u Bangladeš prije dva dana je ispričala AFP-u da su im vlasti govorile da su sigurni u svojim selima i da mogu ostati.

"Međutim, onda je vojsk došla na vrata i naredila nam da idemo. Prvo su rekli da nam neće ništa, a onda su nas istjerali i zapalili kuće", ispričala je.

Rohinje se u Bangladeš prebacuju u drvenim ribarskim čamcima u koje stane ne više od deset osoba, uglavnom žena i djece, a nerijetko se čamci prevrnu tokom opasnog puta.

UN je protjerivanje Rohinja proglasio etničkim čišćenjem.