Svijet
16

Rohani: Saudijska Arabija ubija civile u Jemenu

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iranski predsjednik Hasan Rohani oštro je danas kritikovao Saudijsku Arabiju, upozorivši da će kraljevska saudijska porodica "požnjeti mržnju koju je posijala" u Jemenu svojim vazdušnim napadima.

Obraćajući se okupljenima na vojnoj paradi u Teheranu, Rohani je rekao da ubijanje civila u Jemenu neće Saudijskoj Arabiji donijeti ni moć niti slavu.

"Šta znači bombardovanje nevinih ljudi u Jemenu? Koje ciljeve želite da postignete? Posijali ste mržnju u regionu i dobit ćete adekvatan odgovor prije ili kasnije", rekao je Rohani, prenijela je državna televizija.

Rohani je optužio Saudijsku Arabiju da šalje oružje i novac terorističkim grupama na Bliskom istoku.

"Rijad šalje novac i oružje teroristima u Siriji, Libanu i Iraku. Nije nam jasno zašto", rekao je Rohani.

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamenei rekao je da su vazdušni napadi međunarodne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na Jemen "u rangu genocida" i predstavljaju "veliki zločin".

Iran podržava i sirijskog predsjednika Bašara al Asada i iračku vladu u borbi protiv sunitskih ekstremista, uključujući Islamsku državu. Teheran tvrdi da Saudijska Arabija i druge zemlje Bliskog istoka podržavaju Islamsku državu.

Od 26. marta međunarodna koalicija napada šiitske pobunjenike, pripadnike zajednice Huti, kao i borce lojalne zbačenom jemenskom predsjedniku Ali Abdulahu Salehu.