Svijet
0

Rogozin: Neće biti hladnog rata

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Odnosi između NATO-a i Rusije neće biti isti kao dosad, ali neće biti ni novoga hladnog rata, izjavio je u utorak u Bruxellesu ruski ambasadori pri Sjevernoatlantskom savezu Dmitrij Rogozin reagirajući na zaključke sastanka šefova diplomatije ove organizacije.

"Saradnja između NATO-a i Rusije sigurno će doživjeti promjene, prije svega u formatu i dnevnom redu naših kontakata", izjavio je Rogozin na konferenciji za štampu nakon susreta ministara NATO-a, koji su također zaključili da zbog sukoba u Gruziji odnosi Moskve i Saveza ne mogu ostati isti.

"Neće međutim biti novoga hladnog rata", ocijenio je Rogozin, optužujući NATO i Sjedinjene Države da izbjegavaju dijalog s Rusijom.

On je kritizirao i glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Haopa Scheffera što predstavlja isključivo stajališta Wašingtona, koja nisu istovjetna s izjavom koju su usaglasile sve članice Saveza.

Rogozin je izjavio kako je potpuno neprihvatljivo da NATO "žmiri pred zločinima koje je počinio režim gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija".

On je ocijenio da se nakon napada Tbilisija na Južnu Osetiju i ruskog odgovora na terenu pojavila "nova politička realnost", prenijele su agencije.

"Nakon agresije Gruzije otvorilo se pitanje statusa Južne Osetije i Abhazije, koje ne žele ostati u Gruziji", rekao je ruski ambasador.