Svijet
0

Rogozin kritizirao američko-poljski raketni štit

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski izaslanik pri NATO-u Dimitrij Rogozin izjavio je da je sklapanje sporazuma o raketnoj odbrani između SAD-a i Poljske usred krize u Gruziji pokazalo da je taj sistem ustvari usmjeren protiv Rusije.

"Sporazum je potpisan u trenutku veoma ozbiljne krize u odnosima između Rusije i SAD-a oko situacije u Gruziji a to pokazuje da će raketni štiti biti postavljen ne zbog Irana, već zbog strateškog potencijala Rusije", ocijenio je Rogozin u pezak u telefonskoj izjavi Reutersu.

Poljska je u četvrtak pristala da se na njezinoj teritoriji postave dijelovi američkoga proturaketnog sistema, a Washington je prije toga obećao da će pojačati poljsku zračnu odbranu.

Rogozin je kritizirao Sjedinjene Države što nisu podržale Rusiju tokom krize u Gruziji, rekavši da će to nanijeti štetu budućim odnosima s Washingtonom.

"Umjesto da dobijemo njihovu punu moralnu i političku podršku u borbi protiv prave agresije i etničkog čišćenja, čuli smo salve neprijatnih riječi i prijetnji. To sigurno neće doprinijeti jačanju naših odnosa", rekao je Rogozin.