Svijet
4

Rogers: Britanska vlada u pregovorima o Brexitu ima "loše utemeljene argumente"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Odlazeći britanski ambasador u Evropskoj uniji Ivan Rogers oštro je kritikovao vladin pristup pregovorima o Brexitu tokom oproštajne ceremonije sa svojim osobljem.

Ivan Rogers izjavio je da je vlada premijerke Therese May ometena "loše utemeljenim argumentima" i "mutnim razmišljanjima" o njenom pristupu predstojećim pregovorima o britanskom napuštanju EU. Očekuje se da će pregovori potrajati dvije godine.

Njegove žestoke kritike, koje će vjerovatno uznemiriti vladu uoči složenih pregovora s 27 ostalih članica EU, iznesene su po prvi put u javnosti u srijedu kada su njegov email objavili britanski mediji.

U vjerovatno najoštrijoj kritici, on navodi da visoki civilni službenici ne znaju šta su prioriteti vlade premijerke May u pregovorima, koji će odrediti kurs britanskih veza s Evropom kada jednom napusti blok.

"Mi još ne znamo šta će vlada odrediti kao pregovaračke ciljeve za britanske odnose s EU nakon odlaska", piše on.

To ukazuje kako Rogers nije siguran da li će May tražiti da zadrži Britaniju u jedinstvenom tržištu ili carinskoj uniji, ili će zemlja presjeći te ekonomske veze.

Email je poslan u utorak kada je Rogers podnio ostavku mjesec dana ranije nego što se očekivalo. Vlada bi trebala imenovati novog ambasadora u EU prije nego što pregovori započnu.

May, koja je preuzela premijersku poziciju nakon što je David Cameron podnio ostavku zbog neuspjeha da uvjeri Britance da ostanu u EU na junskom referendumu, izjavila je da će Britanija zvanično pokrenuti Član 50 - zakonski proces neophodan za pokretanje napuštanja EU - do kraja marta.

Ona je u više navrata odbijala da izloži ciljeve vlade, tvrdeći da bio to oslabilo njenu poziciju u pregovorima.

Njena vlada također se suočava sa sudskim postupkom koji bi odredio treba li joj parlamentarno odobrenje prije pokretanja procesa. Očekuje se da Vrhovni sud odluči uskoro da li da poništi presudu nižeg suda da parlament mora dati odobrenje prije pozivanja na Član 50.

Rogers je izjavio ranije kako će trebati duže vrijeme da se postignu trgovinski sporazum s EU i da bi proces na kraju mogao propasti jer bi zahtijevao parlamentarno odobrenje od svake države članice, prenosi AP.