Medicinsko čudo
0

Rođena s pola mozga živi život svom puninom

Sarajevo-x.com
Foto: CNN
Foto: CNN
Ovo je žena koja je svijet medicine okrenula naopačke. Rođena sa samo pola mozga, Michelle Mack je uspjela normalno progovoriti, maturirati u srednjoj školi i obavljati mnoštvo drugih poslova za koje se predviđalo da nikad neće biti u stanju.

Sa 27 godina doktori su utvrdili da se desna strana njenog mozga regenerisala, čime joj je postalo omogućeno da obavlja funkcije koje ranije nije mogla i zbog čega su njeno djetinjstvo i odrastanje bili ispunjeni strašnim frustracijama.

"Bilo mi je veoma teško", priznaje Mackova za CNN. "Teško mi je bilo odrastati. Niko nije znao istinu o mom mozgu."

Michellini roditelji Carol i Wally odmah po rođenju njihove kćerke shvatili su da nešto nije uredu.

"Nismo znali u koju grupu spadamo. Nije imala cerebralnu paralizu, to sam znala, Nije patila ni od Down sindroma. Nisam znala kome da se obratim", kaže Carol.

Prije deset godina doktor Jordan Grafman sa američkog Nacionalnog instituta zdravlja uspio je dijagnosticirati problem. Skeniranje njenog mozga je pokazalo da Michelle nedostaje skoro pola lijeve strane ovog organa. Iako je i prije toga bilo jasno da postoji neki problem, porodica je ovim saznanjem ipak ostala šokirana jer je oštećenje bilo preveliko.

"Nedostajale su neke duboke strukture, one koje kontrolišu kontrolu, kretanje, ponašanje, spoznaju", kaže doktor Graham.

Međutim, kasnije je utvrđeno da se Michellin mozak sam obnovio. Postojeća polovina preuzela je neke od osnovnih funkcija koje inače obavlja lijeva, kao što je govor i čitanje. Ipak, to je donijelo problem sa vizualnim procesuiranjem i lako gubljenje u nepoznatom okruženju.

Mackova sada ima 37 godina i živi sa svojim roditeljima. Zaposlena je. Od kuće obavlja poslove za lokalnu crkvu. Prilično je samostalna, sama plaća račune i radi mnoge kućne poslove. Svjesna je da će do kraja života trebati pomoć drugih ljudi, ali je ipak željela ispričati svoju priču i dati nadu bolesnim ljudima da nisu nemoćni.

"Željela sam pokazati da ima mnogo ljudi poput mene, tako da bi drugi trebali imati razumijevanja", kaže ova hrabra žena.