Tokom prošle godine
0

Rođen i milijarditi Afrikanac

Sarajevo-x.com
Tokom prošle godine, pretpostavke su, rođen je milijarditi Afrikanac. To je činjenica koja najsiromašnijem kontinentu može biti od koristi samo ako djeluje zajedno i ujedini svoje rasparčano tržište.

Niko ne zna kada i u kojoj od 53 zemlje je dijete rođeno. Prema procjenama UN-a sredinom 2008. godine u Africi je živjelo 987 miliona ljudi, a sredinom 2009. milijardu i deset miliona, javlja Reuters.

S obzirom da je vrlo teško dobiti precizne podatke o broju stanovnika iz zemalja poput Nigerije, čiji broj varira od potreba lokalnih političara, ili bilo kakve cifre iz Somalije, stručnjaci nisu spremni napraviti preciznije procjene broja stanovnika.

Za razliku od preciznog broja stanovnika, ono što je sigurno je da će populacija u narednim dekadama rasti brže nego bilo gdje u svijetu, s pretpostavkom da će doći do udvostručenja broja stanovnika do 2050. godine.

"Uprkos velikoj populaciji u Kini i Indiji, rast broja stanovnika bit će daleko veći u Africi nego u Aziji", rekao je Gerhard Heilig, vođa UN-ovog Odjela za procjenu i projekciju populacije.