Glad u regiji
32

Rođaci izraelskih zarobljenika žele blokirati dostavljanje pomoći u Pojas Gaze

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Rođaci zarobljenika koje drže palestinske frakcije u Gazi probijaju se prema graničnom prelaz kroz koji ulazi humanitarna pomoć u Pojas Gaze iz Izraela.

Rođaci zarobljenika su se uputili ka prijelazu Kerem Shalom, namjeravajući ga blokirati u znak proresta zbog svakodnevnih pošiljki humanitarne pomoći za stanovnike Gaze, dok službenicima Crvenog križa nije omogućen pristup da posjete zarobljenike, procijene njihovo stanje i daju im osnovne humanitarne i medicinske potrepštine.

Kolona vozila je na putu prema prijelazu, javljaju hebrejski mediji.

“Stići ćemo na prijelaz Kerem Shalom kako bismo spriječili ulazak robe i lijekova u Pojas Gaze. Moj sin boluje od kolitisa (autoimuno stanje). Od 7. oktobra nije bio kod liječnika niti je primio lijekove, a ne može biti da stotine kamiona sada ulaze u Gazu", rekao je Shai Wenkert, otac 22-godišnjeg taoca Omera za Ynet.

Prema podacima UN-ovih organizacija većina stanovnika Pojasa Gaze, a posebno djece je pothranjeno i teritorijom se šire zarazne bolesti. Količina hrane koja dolazi nije ni blizu dovoljna da zadovolji potrebe više od dva miliona ljudi od kojih je većina raseljena iz svojih domova.