Svijet
0

Roditelji platili da se riješe sina: Beba u Kini spašena nakon 10 dana u grobu

Klix.ba
Pružanje medicinske pomoći mališanu nakon njegovog vađenja iz groba (Foto: CNN)
Pružanje medicinske pomoći mališanu nakon njegovog vađenja iz groba (Foto: CNN)
Policija je spasila dječaka iz neoznačenog groba u blizini kineske provincije Guangxi, javljaju lokalni mediji. Pet osoba, odnosno članova porodice mališana uhapšeno je zbog sumnje da su počinili krivično djelo pokušaja ubistva.

Navodno, beba je najvjerovatnije u divljini ostavljena prije deset dana ali detalji cijeloga slučaja još se uvijek istražuju.

Porodica dječaka odbila je optužbe da je napustila dječaka koji je rođen sa deformitetom usne i genitalnim defektima. Naime, u Kini hiljade mališana svake godine bivaju napušteni zbog rođenja sa deformitetima.

Organi gonjenja u Kini nisu u javnost željeli davati više informacija o ovom slučaju.

Navodno, dječak je rođen 20. aprila i otpušten je iz bolnice nakon što je dobio terapiju zbog visoke temperature, piše CNN.

Porodica mališana, uključujući i djeda i baku djeteta, tada su unajmili muškarca da se riješi djeteta. Plaćenik je navodno ostavio dijete dva dana u pustinji da bi ga potom, vjerujući da je mrtvo, stavio u kutiju i zakopao u plići grob.

Međutim, nekoliko dana kasnije žena koja je u blizini skupljala bilje čula je jecaje te je ustanovila o čemu se radi.

Pet osoba, odnosno članova porodice, mališana, uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivično djelo pokušaja ubistva.

No, pušteni su uz kauciju te su ponovo tražili starateljstvo nad djetetom. No, to im nije dozvoljeno zbog opasnosti da bi mogli ponovo povrijediti dijete.