Ogromna bol
23

Roditelji nestale Madeleine McCann ni nakon 10 godina ne gube nadu

Klix.ba
Roditelji Madeleine McCann (Foto: EPA)
Roditelji Madeleine McCann (Foto: EPA)
Prošlo je deset godina otkako je tada četverogodišnja Madeleine McCann nestala iz apartmana njenih roditelja u Portugalu, gdje su bili na odmoru. Nakon svih neuspješnih potraga Kate i Gerry ipak ne gube nadu da će pronaći svoje dijete.

U razgovoru za BBC kazali su da nikada neće odustati i da su i dalje odlučni da daju sve od sebe kako bi otkrili gdje je Madeleine.

Uoči 10. godišnjice nestanka djevojčice iz ljetovališta Praia de Luz, roditelji kažu da je tek u posljednjih pet godina Metropolitan policija napravila stvarne korake naprijed u istrazi.

"Još uvijek se nadamo da ćemo pronaći Madeleine", kaže Kate.

Porodica McCann iz Rothleya u Leicestershireu sljedeće sedmice će obilježiti godišnjicu koja ih, kako kažu, podsjeća na stravično oteto vrijeme koje su mogli provesti zajedno.

Otac Gerry kaže da su učinili sve što je u njihovoj moći i da ih uništava činjenica da nisu uspjeli. Podsjeća da se, nakon što je portugalska policija zatvorila slučaj, niko nije ozbiljno bavio potragom za njihovim djetetom sve dok britanska Metropolitan policija nije krenula na posao.

Madeleine McCann
Madeleine McCann

Od 2011. godine četiri njihova detektiva rade na ovom slučaju na koji je dosad potrošeno više od 13 miliona eura. U martu im je odobreno još 100.000 eura kako bi nastavili istragu do septembra.

Roditelji nestale djevojčice žale se zbog kritičara potrošenog novca koji smatraju da je to previše za jedno nestalo dijete i navode kako je nakon njenog nestanka osvijetljeno još nekoliko slučajeva u kojima su se našli britanski turisti u Portugalu.

Najavili su nastavak pravne bitke protiv bivšeg portugalskog detektiva Goncala Amarala, koji je napisao knjigu o nestanku njihovog djeteta u kojoj sugeriše kako je mrtva. Iako je portugalski sud zabranio štampanje knjige, tu odluku je promijenio visoki sud.

Šef britanske policije Mark Rowley nedavno je kazao da nema dokaza kako je Madeleine mrtva, a tužilac je kazao da nema dokaza ni da su roditelji na bilo koji način upleteniu bilo kakvo krivično djelo.

Amaralove tvrdnje prouzrokovale su im mnogo frustracija i ljutnje, ali se nadaju da će na kraju pravda pobijediti, bez obzira koliko će vremena za to trebati.