Slučaj iz Engleske
0

Roditelji još traže dijete (14) koje je nestalo 2003. godine, nudi se nagrada od 100.000 funti

A. L.
Foto: ITV News
Foto: ITV News
Roditelji 14-godišnje Charlene Downes, koja je nestala u Blackpoolu prije 20 godina na današnji dan, apelovali su na sve koji znaju šta joj se dogodilo da "prekinu njihovu noćnu moru" i pomognu im da se dođe do pravde.
U godinama otkako je nestala, policija je otkrila dokaze da je Charlene bila žrtva seksualne eksploatacije djece nakon što ju je otela banda.

Poslednji put je viđena nakon što se oprostila od prijatelja kasno uveče u blizini jedne uličice u gradu Lankašir u sjevernozapadnoj Engleskoj.

Na godišnjicu njenog nestanka, njena majka Karen opisala je Charlene kao "drsku tinejdžerku sa zaraznim osmijehom" koja je voljela životinje i muziku.

"Sve što želimo su odgovori. Očigledno je da neko tamo nešto zna i želimo da se neko javi i prekine našu noćnu moru. Samo živimo u nadi, nadamo se i molimo da će se nešto dogoditi i da možemo dobiti pravdu", rekla je Karen.

Charlenein otac Bob rekao je da je posljednjih 20 godina bilo "veoma traumatično" za porodicu. Godinu dana nakon što je Charlene nestala, policiji su proslijeđene informacije koje su dovele do pokretanja istrage o ubistvu.

Dvojica muškaraca optužena su u vezi sa ubistvom, ali porota nije mogla donijeti presudu. Ponovljeno suđenje je kasnije propalo.

Tužioci su tokom ovog slučaja 2007. godine tvrdili da je Charleneino tijelo raskomadano i odloženo u ćevabdžinici u Blackpoolu.

Policija Lancashirea suočila se s kritikama zbog svog vođenja slučaja nakon istrage koju je sprovela Nezavisna komisija za žalbe policije, tijelo koje je kasnije zamijenila Nezavisna kancelarija za ponašanje policije.

Snage i dalje imaju posvećen tim koji vodi, kako kažu, jednu od najvećih istraga u svojoj historiji.

Pauline Stables, šef kriminalističke policije, rekao je za Sky News da je "važno da nikada ne odustanemo od nade."

"Mora da postoji neko ko zna šta se dogodilo i sada je vrijeme da izađe i kaže nam. Možda ste u poziciji u kojoj se u to vrijeme niste osjećali dovoljno snažnim da istupite, možda postoje razlozi vaše vlastite ranjivosti koje niste mogli javiti i reći nam. Dvadeset godina kasnije, nadamo se da je sada vrijeme da nam kažu oni koji imaju odgovore. Nije kasno", rekao je.

Charlene je snimljena na više CCTV kamera u satima prije njenog nestanka, a posljednja slika bila je ona kako se smiješi u restoranu na molu.

Nagrada od 100.000 funti ostaje u ponudi za informacije koje bi dovele do krivičnog gonjenja njenog ubice ili pronalaska njenog tijela.