Strah od Hezbolaha
33

Roditelji izraelskih vojnikinja na sjeveru traže da ih povuku na sigurnije položaje

F. H.
Foto: IDF
Foto: IDF
Roditelji brojnih vojnika za nadzor, koji služe u bazi blizu sjeverne granice, kažu da će podnijeti zahtjev Visokom sudu ako se ne ispuni njihov zahtjev da se trupe premjeste na sigurniju poziciju, dalje od granice, javlja javni servis Kan.

Roditelje, navodi list, zanima zašto vojnici nisu pomaknuti dalje od granice te postoji li plan za njihovu evakuaciju ili zaštitu ako dođe do jačeg izbijanja borbi. Roditelji su dugo izražavali zabrinutost da vojnici nisu bili opremljeni ili obučeni da se nose s potencijalnim rizicima boravka tako blizu granice.

Prema riječima roditelja, djevojke su u "svakodnevnoj životnoj opasnosti, uz anksioznost i strahove, izgaranje i umor, koji onemogućuju njihovo funkcioniranje".

Roditelji navodno kažu da je nejasno zašto su neki vojnici evakuirani s granice, a neki nisu.

"Moja kći pita zašto čekaju da ih evakuiraju. Ako vojnik postavi takvo pitanje, moramo djelovati. Posao mogu obavljati s bilo kojeg mjesta, čak i iz Tel Aviva", kaže jedna od majki za Kan.

Kao odgovor, glasnogovornik IDF-a kaže televizijskoj kući: "Svjesni smo osjećaja promatrača i njihovih roditelja i stojimo im na raspolaganju kako bismo im pružili najbolje načine da profesionalno obavljaju svoje dužnosti, a istovremeno održavamo njihovu sigurnost".

U februaru je nekoliko roditelja reklo da bi radije svoju djecu poslali u vojni zatvor zbog kršenja naredbi nego da ih stave u nepotrebnu opasnost u bazu blizu granice s Libanom. Tada su neki od roditelja rekli da su njihovi strahovi odbačeni.

Hezbolah je pokrenuo gotovo svakodnevne napade na zajednice i vojne položaje na sjeveru.

Tretman IDF-a prema vojnicima za nadzor, od kojih su velika većina žene, bio je žestoko kritikovan od početka rata, kada je Hamas pokrenuo iznenadni napad bez presedana na Izrael iz Pojasa Gaze.

Kada je napad započeo, vojnici za nadzor u blizini granice s Gazom bili su nenaoružani i nisu imali dovoljnu zaštitu od pripadnika Hamasa koji su zauzeli bazu Nahal Oz, gdje su ubili 52 vojnika, uključujući 15 časnica za nadzor, i oteli još sedam časnica za nadzor.

Nakon napada 7. oktobra, vojnici za nadzor koji su služili duž granice s Gazom rekli su da su prije tog dana podigli upozorenja o sumnjivim aktivnostima, ali su ignorirani.