Svijet
5

Rodbina tadžikistanskog predsjednika vozi ukradene automobile

SRNA
Skoro 200 automobila, koji su ukradeni u Njemačkoj, otkriveni su u Tadžikistanu, gdje ih voze uglavnom članovi porodice i prijatelji predsjednika Emomalija Rahmona, javili su danas njemački mediji.

Njemački dnevnik Bild navodi da je slučaj ukradenih automobila, uključujući 93 BMW-a, pronađenih pomoću globalnog pozicionog sistema izazvao tenzije između Njemačke i Tadžikistana.

Zvaničnik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova nije potvrdio medijski izvještaj da je bivši ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ove godine zbog ovog slučaja pozvao ambasadora Tadžikistana.

Međutim, on je naglasio da je bilo razgovora sa Tadžikistanom o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala.

Zvaničnica iz Berlina Lisa Jani rekla je da je automobile locirala radna grupa Westwind, koju čine njemački i litvanski istražioci, uglavnom pomoću globalnog pozicionog sistema.

Prema njenim riječima, kada vlasti Tadžikistana nisu odgovorile na zahtjev za pomoć u istrazi, šef pravosuđa u Berlinu Thomas Heilmann o tome je obavijestio ministra vanjskih poslova

Ona je dodala da je Heilmann naveo da je većina vozila u posjedu ljudi koji posluju ili su u srodstvu sa porodicom predsjednika Tadžikistana.

Jani je naglasila da Tadžikistan do danas nije odgovorio na zahtjev za pravnu pomoć niti je preduzeo korak za povratak automobila.