Svijet
0

Rod Larsen: Hamas izveo "državni udar" u Gazi

FENA
Hamas je "de fakto izveo državni udar" protiv demokratski izabranih vlasti u Gazi, što predstavlja ozbiljan udarac stvaranju palestinske države i ima posljedice na čitav Bliski istok, izjavio je bivši izaslanik Ujedinjenih naroda za taj region Tery Rod Larsen.

Rod Larsen, predsjednik Međunarodne akademije za mir i izaslanik UN-a za libansko-sirijsko pitanje, ocijenio je da je Hamasovo preuzimanje pojasa Gaze "ključni moment u historiji Bliskog istoka i historiji bliskoistočnog sukoba", prenijela je u subotu agencija AP.

"Imamo unutararapske sukobe, de fakto građanski rat u Gazi, koji je doveo do de fakto državnog udara", ocijenio je on i naveo da su ti događaji "postavili novo pitanje pred Arapsku ligu, arapski svijet i širu međunarodnu zajednicu. Poslije tog državnog udara, koji je vodio bivši premijer, sada imamo de fakto mini državu u Gazi, a s druge strane legitimnog, demokratski izabranog predsjednika Mahmuda Abasa i njegovog nedavno imenovanog premijera u Ramali na Zapadnoj obali", objasnio je Rod Larsen.

Sada sve strane kod Palestinaca moraju da prihvate nove izbore "na kojima bi palestinski narod morao da napravi izbor između represivnih ekstremista koji sada de fakto vladaju Gazom i onih koji žele da postignu politički cilj mirnim sredstvima", zaključio je Rod Larsen.

On je istakao da je akcija Hamasa "potpuno kontraproduktivna" kada je riječ o težnjama palestinskog naroda i "najozbiljniji udarac stvaranju palestinske države".

Red-Larsen je naveo da je "od najveće važnosti" da međunarodna zajednica pokrene diplomatsku akciju koja bi uključila umjerene arapske države, Evropu i SAD, a sve pod okriljem UN-a.

"Samo takav savez imat će mogućnosti da spriječi dalje širenje nasilja", rekao je Red-Larsen, koji je kao izaslanik za Bliski istok 12 godina pokušavao da riješi izraelsko-palestinski sukob.

U središtu tog međunarodnog saveza trebalo bi da bude arapska mirovna inicijativa i "mapa puta ka miru" - mirovni plan bliskoistočne četvorke (SAD, EU, Rusije i UN) radi rješenja spora između Izraela i Palestinaca, poručio je on.

Arapskom mirovnom inicijativom Izraelu je ponuđen mir u zamjenu za povlačenje s teritorija zauzetih tokom izraelsko-arapskog rata 1967. godine. Istovremeno bi primjenom "mape puta ka miru" bilo omogućeno stvaranje palestinske države. U pojasu Gaze od petka potpuno vlada islamistički Hamas, a na Zapadnoj obali umjereniji Fatah, čiji je lider palestinski predsjednik Mahmud Abas.