SAD
0

Rod Blagojevich se ponovo izjasnio da nije kriv

FENA
Rod Blagojevich (Foto: AP)
Rod Blagojevich (Foto: AP)
Bivši guverner američke savezne države Ilinois Rod Blagojevich u srijedu se pred federalnim sudom u Chicagu ponovo izjasnio da nije kriv.

Blagojevich se izjašnjavao u vezi s revidiranom optužnicom kojoj je dodato još osam tačaka, prenosi AP.

Federalno tužilaštvo revidiralo je prije nekoliko dana optužnicu protiv bivšeg guvernera Ilinoisa i dodalo osam tačaka optužnice.

Pošto se Blagojevich opet izjasnio da nije kriv, okružni sudija James Sagel zakazao je novo ročište za 17. mart.

Blagojevich je optužen po 17 tačaka optužnice za reketiranje, korupciju, davanje netačnih podataka istražiteljima i druge kriminalne aktivnosti u vezi s pokušajem prodaje mjesta Baracka Obame u Senatu poslije njegovog imenovanja za predsjednika SAD-a.

Optužnica se dijelom zasniva na zakonu iz 1988. godine o časnom služenju javnosti, a Vrhovni sud treba da odluči da li je taj zakon ustavan.

Tužilaštvo je stoga revidiralo optužnicu, ne mijenjajući suštinu, već dodajući osam tačaka koje se ne temelje na spornom zakonu, ali koje omogućavaju da, u slučaju povlačenja tog zakona, Blagojevichu bude suđeno po istoj optužnici.

  • Nove optužbe odnose se na isto zločinačko ponašanje, objasnio je okružni javni pravobranilac Patrick Fitzgerald, dodavši da eventualno povlačenje zakona sada više ne može bitnije da utiče na slučaj. Tužilaštvo je iz istog razloga dodalo po tri tačke i optužnicama protiv Blagojevichevog brata Roberta i dvojice tadašnjih guvernerovih pomoćnika.

Demokratski guverner Blagojevich smjenjen je u januaru 2009. godine, tokom drugog mandata.

Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Prema zakonu iz 1988., javni funkcioneri mogu biti osuđeni za korupciju ukoliko ne služe časno građane koje predstavljaju.

Nekoliko sudija Vrhovnog suda ocijenilo je, međutim, prošle godine, u odvojenim slučajevima, da je zakon o "časnom služenju" vrlo neprecizan i da bi mogao da bude primjenjen na skoro sve javne službenike.

Vrhovni sud bi trebalo da donese odluku za nekoliko mjeseci.