Kao u Terminatoru
1

Robot u Teslinoj fabrici u Teksasu napao i povrijedio inženjera

F. H.
Teslina fabrika u Teksasu (Foto: Shutterstock)
Teslina fabrika u Teksasu (Foto: Shutterstock)
Teslinog inženjera u fabrici kompanije u blizini Austina u Teksasu navodno je 2021. napao robot, prema izvještaju o incidentu podnesenom regulatorima.

Robot je dizajniran za rukovanje svježe izlivenim aluminijskim dijelovima automobila. Incident je nedavno izašao na vidjelo putem izvještaja o povredama.

Svjedoci su navodno posmatrali robota u kompaniji Giga Texas kako pritišće inžinjera i hvata ga za leđa i ruku, uzrokujući "krvavi trag" na podu tvornice, prema izvještaju o povredama iz 2021. podnesenom okružnim i saveznim regulatorima u Travisu.

Robot je navodno imobilizirao inženjera zaduženog za programiranje softvera za dva neoperativna Tesla robota. Zatim je zario svoje metalne kandže u leđa i ruku radnika.

Epizoda je rezultirala otvorenom ranom na ruci napadnutog radnika.

Dok se Teslin inžinjer, krvareći od susreta s robotom za montažu, borio da se otrgne, kolega s posla odmah je pritisnuo tipku za hitno zaustavljanje. Nakon što je pušten, inžinjer je navodno pao nekoliko metara niz žlijeb namijenjen skupljanju otpadnog aluminija, ostavljajući za sobom vidljiv trag krvi.

Tesla je izvijestio da inžinjerove ozljede nisu zahtijevale izostanak s posla radi oporavka.

Izražena je zabrinutost oko radnog okruženja u Teslinoj tvornici Giga Texas, s podacima koji ukazuju na višu stopu povreda u poređnju s srednjim vrijednostima u industriji i prethodnim slučajem smrti građevinskog radnika od toplinskog udara tokom izgradnje tvornice 2021. godine.

U slučajevima težih povreda na radu, omjer je bio otprilike jedan na svakih 26 radnika u tvornici Tesla Giga Texas. Radi pružanja konteksta, srednja stopa za usporedive povrede u drugim velikim američkim fabrikama automobila iznosila je jedan na svakih 38 radnika. ​