|

Robot u Fukushimi pronašao rastopljeno nuklearno gorivo

Robot u Fukushimi pronašao rastopljeno nuklearno gorivo
19
Klix.ba
23.7.2017. u 15:47
14
komentara
19

dijeljenja
Robot u Fukushimi pronašao rastopljeno nuklearno gorivo Foto: AFP
Podvodni robot je napravio fotografije rastopljenog nuklearnog goriva u unutrašnjosti nuklearnog postrojenja Fukushima, potvrdila je kompanija Tepco, javlja BBC.
Velika količina stjenolikih formacija pronađena je ispod trećeg reaktora. Postrojenje je pretrpjelo veliku štetu tokom cunamija 2011. godine, koji je izazvao najveću nuklearnu katastrofu od Černobila 1986. godine

Više od 200.000 ljudi je bilo primorano napustiti svoje domove zbog opasnosti od nuklearne kontaminacije nakon što su zakazala tri reaktora. Dijelovi oštećenih reaktora su i dalje veoma kontaminirani, a radijacija i roboti su ključni dio čišćenja.

Foto: AFP Foto: AFP


Kompanija Tepco je saopćila da fotografije najvjerovatnije predstavljaju snimke rastopljanog goriva od katastrofe 2011. godine.

Na pojedinim mjestima su se formirale "ledenice".

Foto: AFP Foto: AFP


Saopćenje je uslijedilo nakon trodevnog korištenja podvodnog robota Little Sunfish, kojim se upravlja na daljinu.U razornom cunamiju je poginulo 18.500 ljudi. U katastrofi u Fukushimi nije bilo "direktnih" žrtava, ali je kompanija Tepco na suđenju zbog smrti više od 40 pacijenata evakuisanih iz bolnice koja se nalazi nedaleko od postrojenja.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...