{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Robinson: Suočiti se s izazovima uz poštivanje ljudskih prava

F
28.5.2008. u 17:49
0
0
Robinson: Suočiti se s izazovima uz poštivanje ljudskih prava
0
Robinson: Suočiti se s izazovima uz poštivanje ljudskih prava
Svijet se može suočiti s velikim izazovima jedino uz poštivanje općih vrijednosti iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, ocijenila je u srijedu Merry Robinson, bivša visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, povodom 60. godišnjice usvajanja ove deklaracije.
Ona je naglasila da je Univerzalna deklaracija jedinstvena jer sadrži skup zajedničkih vrijednosti koje je s vremenom svijet usvojio. Ne postoji zemlja koja je nije prihvatila, barem verbalno, mada je njena primjena nešto sasvim drugo, kazala je Robinson.

Robinson je istaknula da bi tokom ove godine svijet mogao riješiti neke od problema na polju poštivanja ljudskih prava, nastalih poslije napada na New York i Washington 11. septembra 2001., prenio je BBC.

Amnesty International je naveo u izvještaju za 2008. godinu da su obilježja savremenog svijeta nepravda, nejednakost i nekažnjivost kršenja ljudskih prava, usprkos tome što Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima postoji već 60 godina.

Poznati britanski stručnjak za ljudska prava Philippe Sands također priznaje da svi principi Univerzalne deklaracije nisu ostvareni, ali odbacuje ocjenu da je taj dokument ostao mrtvo slovo na papiru.

Ukazujući da je Univerzalna deklaracija bila izuzetno vizionarski instrument, Sands je podsjetio da je ona preuzela ideje iz ustava Francuske i SAD-a da svako ljudsko biće ima osnovna minimalna prava koja se ni u kakvim okolnostima ne smiju kršiti.

Istina je da se ljudska prava u nekim dijelovima svijeta i danas masovno krše, kazao je Sands i dodao da je poštivanje ljudskih prava dugoročan projekt koji zahtijeva godine i decenije.

Također je rekao je da je ipak, zahvaljujući Univerzalnoj deklaraciji, došlo do suštinske promjene u načinu razmišljanja u odnosu na prethodni period i da je to ogromna promjena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: