{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Robinson pozvao na hitno hapšenje Mladića i Hadžića

F
12.12.2008. u 18:32
0
0
Robinson pozvao na hitno hapšenje Mladića i Hadžića
0
Robinson pozvao na hitno hapšenje Mladića i Hadžića
Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Patrick Robinson u petak je pozvao međunarodnu zajednicu na hitno hapšenje preostale dvojice haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kako bi im suđenja počela na vrijeme da bi bila dovršena do kraja mandata ovoga ad hoc suda UN-a.
"Pozivam međunarodnu zajednicu na hitno hapšenje preostalih bjegunaca", rekao je Robinson podnoseći redoviti polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.

Rekavši da je zahvaljujući djelotvornom radu sudskih vijeća, "ICTY blizu dovršetka mandata", Robinson je izjavio da su glavni razlog odgađanja u dijelu procesa "kasna hapšenja bjegunaca".

"Kad bi Mladić sada bio uhapšen, moglo bi mu se suditi zajedno s Radovanom Karadžićem, ako ne, onda će mu se suditi samostalno", rekao je Robinson, dodajući kako to znači dvostruke troškove i ponovno pozivanje istih svjedoka.

Za Gorana Hadžića, bivšeg čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji, rekao je da nije predviđeno spajanje suđenja s nekim drugim optuženikom.

Robinson je istaknuo djelotvornost suda i rekao da su do sada završeni postupci za 116 od 161 optuženika. Trenutno se usporedno vodi sedam suđenja za 27 optuženih a treba početi još samo pet procesa, rekao je Robison.

ICTY proaktivno traži rješenja da ubrza suđenja i žalbene postupke kako bi na vrijeme ispunio mandat, rekao je Robinson. Istaknuo je da suđenja traju čitav dan te da neki od sudaca usporedno sudjeluju na dva suđenja.

Govoreći o haškim predmetima koji su ustupljeni nacionalnim pravosuđima, 10 u Bosnu i Hercegovinu, dva u Hrvatsku i jedan u Srbiju, Robinson je rekao da ICTY prati ta suđenja i "zadovoljan je jer se provode u skladu s međunarodnim pravom".

Također je naglasio intezivnu suradnju ICTY-a s lokalnim pravosuđem i jačanje njegovih kapaciteta.

"Ostavština ICTY-a bit će učvršćenje individualne kaznene odgovornosti u međunarodnom kaznenom pravu", naglasio je Robinson, dodajući kako je prije 20 godina bilo nezamislivo da se sudi najvišim državnim dužnosnicima, uključujući i šefove država, što je ICTY uveo u praksu.

Ukazujući na složenu, pionirsku ulogu ICTY-a u razvoju međunarodnog kaznenog prava, Robinson je pozvao Vijeće sigurnosti da Sudu pruži punu podršku i finansiranje i u završnoj fazi njegova rada, kako bi zadržao visoke standarde koji su ga krasili do sada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: