|

Robert Mugabe planira povratak

Robert Mugabe planira povratak
0
S
Sarajevo-x.com
13.12.2009. u 08:34
0
komentara
0

dijeljenja
Robert Mugabe planira povratak
Predsjednik Robert Mugabe vjeruje da je vlada jedinstva u Zimbabveu kratkog života i planira da vrati svoju moć nad zemljom kojom je vladao gotovo tri decenije. Mugabe je nastupio trijumfalno nakon što je ponovo izabran za vodstvo njegove ZANU-PF partije, koja je značajno oslabljena nakon što je izgubila parlamentarnu većinu na prošlogodišnjim izborima.
85 godina star lider je bio prisiljen na podjelu vlasti sa bivšim rivalima nakon glasanja 2008.godine, prenose svjetske agencije.

' Zajednička vlada ima kratak život od svega 24 mjeseca', kazao je Mugabe,' tako da mi moramo biti spremni za izbore i ne smijemo biti poraženi kao što se desilo prošle godine. Mi moram pobijediti i osvojiti glasače koje smo izgubili'.

Datum novih izbora nije određen ali mnogi posmatrači se boje da će se ovakav razvoj događaja pretvoriti u novo nasilje u ovoj zemlji.

Zimbabve se bori da se izvuče iz političkog ćorsokaka, ekonomskog kolapsa i međunarodne izolacije i sankcija.

Sve se to desilo nako Mugabeovih reformi u zemlji 2000-te godine koje su direktno povezane sa ekonomskim padom, kada je on naredio oduzimanje na hiljade farmi u posjedu bijelaca čime je uništio privredu zasnovanu na poljoprivredi.

'Reforma zemjlišnog vlasništva je nepovratna', izjavio je Mugabe dodavši da je zemlja oduzeta i da neće biti vraćen vlasnicima bijelcima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.