Svijet
0

Robert Gates zamjenio Donalda Rumsfelda na mjestu ministra odbrane

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki Senat je velikom većinom glasova - 95 za i dva protiv, potvrdio imenovanje Roberta Gatesa za novog ministra za odbranu.

Robert Gates, inače bivši direktor Centalne obavještajne agencije, zamjenit će Donalda Rumsfelda, jednog od ključnih tvoraca vojne kampanje protiv Iraka, javio je BBC.

Ovako brza i ubjedljiva podrška senata posljedica je činjenice da je Gates poslije ispitivanja pred Komitetom za oružane snage gornjeg doma američkog Kongresa dobio jednoglasnu podršku tog tijela.

Tokom ispitivanja u Senatu, Gates je potvrdno odgovorio na pitanja senatora Johna McCaina da Sjedinjene Države gube rat u Iraku i da je status quo samim tim neprihvatljiv.

"Razvoj događaja u Iraku u narednih godinu ili dvije će, vjerujem, uticati na cijeli Bliski Istok, ali i globalnu geopolitičku situaciju u narednom periodu. Naša politika u Iraku u narednih godinu ili dvije će odrediti da li će se američki i irački narod, kao i budući predsjednik Sjedinjenih Država suočiti sa sporim, ali sigurnim poboljšanjem situacije u Iraku i u tom regionu, ili s realnim rizikom, pa čak i mogućim izbijanjem regionalnog požara. Moramo zajednički da razvijemo strategiju kako ne bismo Irak ostavili u haosu", rekao je senatorima Robert Gates.