Svijet
0

Robert Gates: Odnosi SAD-a s Turskom mogu biti pokvareni zauvijek

FENA
Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Turske mogli bi biti bespovratno oštećeni ako rezolucija o masakru otomanske vojske nad Armenima 1915. godine bude proglašena genocidom i usvojena u američkom Kongresu, rekao je ministar odbrane Robert Gates.

„U vrijeme prošle Bushove administracije, radio sam na tom pitanju. Ne vjerujem da Turci blefiraju. Mislim da je ovo njima veoma važno“, rekao je Gates, dodajući da je pozvao kongresne lidere da ne usvajaju rezoluciju.

On je ocijenio da postoji veoma ozbiljna opasnost „možda ne od potpunog prekida, ali od smanjenja američkog pristupa turskom zračnom prostoru u cilju snabdijevanja američkih snaga u Iraku“.

Prema njegovim riječima, to bi nanijelo ozbiljnu štetu snagama u Iraku i „možda zauvijek pokvarilo odnose sa ključnim saveznikom“.

Vanjskopolitički komitet američkog Predstavničkog doma usvojio je prošle sedmice neobavezujuću rezoluciju kojom se turski zločini nad oko 1,5 miliona Armena, u Prvom svjetskom ratu, nazivaju genocidom, što mnogi historičari smatraju prvim genocidom u 20. stoljeću.

Turska odbacuje navode o genocidu, tvrdeći da je broj mrtvih preuveličan i da su ubijeni pali kao žrtve građanskog rata i nemira nastalih prilikom raspada Otomanskog carstva.