|

Robert Gates: Odnosi SAD-a s Turskom mogu biti pokvareni zauvijek

Robert Gates: Odnosi SAD-a s Turskom mogu biti pokvareni zauvijek
0
F
FENA
20.10.2007. u 15:32
0
komentara
0

dijeljenja
Robert Gates: Odnosi SAD-a s Turskom mogu biti pokvareni zauvijek
Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Turske mogli bi biti bespovratno oštećeni ako rezolucija o masakru otomanske vojske nad Armenima 1915. godine bude proglašena genocidom i usvojena u američkom Kongresu, rekao je ministar odbrane Robert Gates.
„U vrijeme prošle Bushove administracije, radio sam na tom pitanju. Ne vjerujem da Turci blefiraju. Mislim da je ovo njima veoma važno“, rekao je Gates, dodajući da je pozvao kongresne lidere da ne usvajaju rezoluciju.

On je ocijenio da postoji veoma ozbiljna opasnost „možda ne od potpunog prekida, ali od smanjenja američkog pristupa turskom zračnom prostoru u cilju snabdijevanja američkih snaga u Iraku“.

Prema njegovim riječima, to bi nanijelo ozbiljnu štetu snagama u Iraku i „možda zauvijek pokvarilo odnose sa ključnim saveznikom“.

Vanjskopolitički komitet američkog Predstavničkog doma usvojio je prošle sedmice neobavezujuću rezoluciju kojom se turski zločini nad oko 1,5 miliona Armena, u Prvom svjetskom ratu, nazivaju genocidom, što mnogi historičari smatraju prvim genocidom u 20. stoljeću.

Turska odbacuje navode o genocidu, tvrdeći da je broj mrtvih preuveličan i da su ubijeni pali kao žrtve građanskog rata i nemira nastalih prilikom raspada Otomanskog carstva.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.