SAD
0

Robert Gates odlikovan medaljom slobode

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama dodijelio je Predsjedničku medalju slobode ministru obrane Robertu Gatesu koji je u četvrtak napustio dužnost.

Predsjednik je predao odličje sad već bivšem ministru na svečanosti u Pentagonu. Barack Obama tom je prilikom nazvao Gatesa jednim od najsposobnijih državnih službenika i jednim od najboljih američkih ministara obrane.

Robert Gates došao je na čelo Pentagona 2006. godine u vrijeme administracije predsjednika Georgea W. Busha i nadgledao je pojačavanje američkih snaga u Iraku za koje analitičari tvrde da je pomoglo izmijeniti tok operacija u toj zemlji.

Robert Gates je na svečanosti izjavio kako je njegovo služenje kao ministra obrane bila najveća čast i privilegija njegova života, prenosi VoA. On je inače jedini ministar obrane u američkoj povijesti o kojeg je novoizabrani predsjednik zatražio da ostane na dužnosti.

U svojoj oproštajnoj poruci bivši ministar Gates zahvalio se pripadnicima oružanih snaga, njihovim obiteljima, rekavši da su njihova hrabrost i predanost održali Ameriku sigurnom. Dodao je da su njihova nastojanja dovela rat u Iraku do uspješnog završetka i da okreću smjer kojim ide rat u Afganistanu.

Leon Panetta, bivši direktor Središnje obavještajne agencija CIA-e, nasljeđuje Gatesa na čelnom mjestu Pentagona.

Panetta kaže da će njegov prvi zadatak u Ministarstvu obrane biti da osigura da Sjedinjene Države pobijede u sukobima u kojima su angažirane, uključujući Irak i Afganistan.

Do Gatesova odlaska dolazi u vrijeme dok se Sjedinjene Države pripremaju na smanjivanje snaga u Afganistanu - 10 tisuća do kraja ove godine i još 23 tisuće do septembra slijedeće.