Svijet
0

Robert Aumann i Thomas Schelling dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

NINA
Foto: AFP/PRESSENBILD
Foto: AFP/PRESSENBILD
Izraelac Robert Aumann i Amerikanac Thomas Schelling dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2005.

Njih dvojica su prestižno priznanje dobili “zbog unapređenja našeg razumijevanja konflikta i kooperacije kroz analizu 'teorije igre'”, navodi se u saopštenju Švedske kraljevske akademije znanosti.

Aumann (75) i Schelling (84) su kroz svoj rad doprinijeli “objašnjavanju ekonomskih konflikata kao što su ratovi oko cijena i tržišta, kao i činjenice zašto su neka društva uspješnija od drugih u upravljanju prirodnim resursima”.

Istraživanja dvojice ekonomista našla su primjenu u “sigurnosti i razoružanju, formiranju cijena na tržištu, kao i ekonomskim i političkim pregovorima”, dodaje se u priopćenju Akademije, koja dobitnicima dodjeljuje nagradu od 10 miliona kruna (1,30 miliona američkih dolara).

Aumann, koji je rođen u njemačkom gradu Frankfurtu, ali ima dvojno, izraelsko i američko državljanstvo, radi kao profesor u Centru za logiku na Židovskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Schelling je zaposlen kao profesor na Odjelu za ekonomiju Univerziteta u Marylandu, a također ima titulu počasnog profesora na Harwardu, prenijela je agencija AP.