Barack Obama
0

"Rješenje ilegalne imigracije je moralni imperativ"

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da je rješenje problema ilegalne imigracije u SAD-u “moralni imperativ” koji se može riješiti, jedino ukoliko se "dnevna politika stavi u stranu" i podsjetio da su istaknuti doseljenici u tu zemlju bili i Albert Einstein i Nikola Tesla.

Obama je upozorio da se reforma, kako je rekao, raspalog sistema ilegalne imigracije, može izvesti samo uz podršku republikanaca.

Obama je podsjetio na historiju SAD-a kao zemlje imigranata.

  • Stalni priliv imigranata učinio je ovu zemlju onim što je sada. To je učinilo da su SAD motor globalne ekonomije i svetionik slobode, rekao je on.

Prema njegovim riječima, to je Sjedinjenim Državama donijelo ogromne ekonomske prednosti, jer su postale "magnet za najbolje i najhrabrije širom svijeta".

  • Reforma imigracionog sistema je talac političkih stavova, posebnih interesa i raširenog osjećaja u Washingtonu da je bavljenje tim teškim i emotivnim pitanjem loša politika, rekao je Obama u govoru na Univerzitetu u Washingtonu.

On je podsjetio da je prije dvije godine o reformi imgiracionog sistema postignut dogovor kongresmena Demokratske i Republikanske stranke, ali da se sada, “pod pritiskom partijske pripadnosti i politike u izbornoj godini”, republikanci povlače.

Pominjući kontroverzni imigracioni zakon u Arizoni, Obama je rekao da je, u situaciji kada čitav problem nije riješen na nacionalnom planu, to “razumljivo, ali loše zamišljeno”.

  • Umjesto mozaika imigracionih zakona, potreban nam je nacionali standard, istakao je američki predsjednik.

  • Moja administacija odbija da ignoriše taj problem, dodao je on.

Obama je napomenuo i da se postojeći zakoni moraju primijenjivati, u čemu odgovornost leži na vladi, biznisu i samim imigrantima.

Prema njegovim riječima, nikada više “ljudi u čizmama” nije bilo duž granice SAD-a s Meksikom.

On je dodao da, bez obzira šta javljaju mediji, činjenice su da sada ima više trupa na granici nego ikada u historiji, kriminal duž granice opada, a broj onih koji pokušavajju da je ilegalno pređu je u padu.

  • Južna granica je danas sigurnija nego ikada u posljednjih 20 godina, naglasio je Obama.

On je takođe rekao da biznismeni moraju da odgovaraju ako namjerno zapošljavaju ljude bez dokumenata, dok ilegalni imigranti moraju da plaćaju porez i da uče jezik.

  • Biti Amerikanac nije pitanje krvi i rođenja, već odanost zajedničkim vrijednostima koje su nam drage, dodao je Obama.

Osvrnivši se na one koji se zalažu za protjerivanje 11miliona ilegalnih imigranata, koliko se procjenjuje ih ima u SAD-u, Obama je rekao da je to “logistički nemoguće i skupo” i da bi pogodilo američku ekonomiju, prije svega poljoprivredne proizvođače, koji već generacijama upošljavaju radnike bez dokumenata.

  • Čak i da je moguća, masovna deportacija bi poremetila našu privredu i zajednice na način koji bi većina Amerikanaca ocijenila nepodnošljivim, istakao je Obama i dodao da treba apelovati “ne na ljudske strahove, već na ljudske nade”.
  • Pitanje je sada da li imamo hrabrosti i političke volje da provučemo taj zakon kroz Kongres, da to konačno obavimo. Ja sam spreman, većina demokrata je spremna i, vjerujem da je većina Amerikanaca spremna da krene naprijed, ali činjenica je da bez dvopartijske podrške, kakvu smo imali prije dvije godine, taj problem ne možemo riješiti, napomenuo je Obama.

  • Reforma koja unosi odgovornost u naš imigracioni sistem ne može proći bez glasova repubikanaca. To je politička i matematička realnost, upozorio je američki predsjednik, prenosi Tanjug.