Nicholas Stern
0

Rizik od klimatskih promjena veći nego od finansijske krize

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rizici od nedjelovanja oko klimatskih promjena daleko nadmašuju posljedice globalne finansijske krize, izjavio je u ponedjeljak vodeći ekspert za klimatske promjene, istovremeno pozivajući na stvaranje novog fiskalnog sistema koji bi smanji emisiju ugljendioksida.

"Rizik od posljedica ignorisanja klimatskih promjena bit će mnogo viši nego od posljedica ignorisanja rizika u finansijskom sistemu", izjavio je Nicholas Stern, bivši ekonomista u britanskom ministarstvu finansija, koji je je objavio izvještaj u 2006. u kojem tvrdi da bi nedjelovanje na suzbijanju emisije gasova koji se krive za globalno zagrijavanje moglo izazvati ekonomsku katastrofu ravnu Velikoj depresiji, javio je Reuters.

"To je veoma važna lekcija, da se bavite rizikom u ranoj fazi", poručio je Stern konferenciji o klimi i emisiji ugljen dioksida u Hong Kongu.

Dok se zemlje širom svijeta bore da uvedu mjere monetarne i finansijske stabilizacije, jačajući fiskalnu potrošnju za oporavak ekonomije, Stern je izjavio da je to prilika da se stvori novi svjetski poredak na polju ekologije i takozvanih zelenih tehnologija.

"Lekcija koju možemo naučiti iz ove recesije je da je najbolji mogući način povećanja potrošnje ulaganje u smanjenje emisije ugljendioksida u budućnosti, uključujući veća ulaganja u masovni javni saobraćaj, energetiku i zelene tehnologije", izjavio je Stern.