Svijet
0

Rita - uragan pete, najjače kategorije

VOA/Sarajevo-X
Uragan Rita kategoriziran je sinoć uraganom pete kategorije
Uragan Rita kategoriziran je sinoć uraganom pete kategorije
Gradske vlasti u New Orleansu pripremaju se za mogući udar uragana Rita, koji je sada već kategoriziran kao uragan pete, najjače kategorije.

U New Orleansu inače još uvijek nastoje locirati sve žrtve prethodnog uragana, koji je regiju pogodio prije tri sedmice. Službeni popis mrtvih u ovom trenutku sadrži imena 1036 žrtava, većinom stanovnika Louisiane. Gradonačelnik New Orleansa Ray Negin izjavio je da je u ovom trenutku prvi prioritet evakuacija preostalog stanovništva, koju zajednički provode lokalne i savezne vlasti.

Što se tiče uragana Rita, on se kreće prema obali Teksasa, koju će vjerojatno pogoditi za tri dana. Prate ga vjetrovi brzine 260 kilometara na sat. Evakuacija je naređena za mjesto Galveston, koje je bilo već žrtva jednog razornog uragana, prije sto i pet godina, 1900.

Izvanredno je stanje proglašeno i u Teksasu kao i u Louisiani. Direktor Savezne agencije za krizne situacije David Paulison izjavio je da su rezerve hrane, pitke vode, kao i ogromne količine leda već spremne.

Zastupnički dom Kongresa je izglasao porezne olakšice za žrtve uragana Katrina. Za ovu su mjeru glasala 422 člana Zastupničkog doma, i niti jedan protiv. Mjera također predviđa dodatne olakšice za poduzetnike koji nastoje obnoviti svoje poslovanje u regiji Meksičkog zaljeva.

U međuvremenu, Kongres se priprema istražiti zbog čega je odgovor savezne vlade na uragan Katrina bio spor i nedostatan. Neki demokratski zastupnici međutim traže da se osnuje neovisno istražno tijelo, a ne da istragu provodi Kongres, u kojem većinu imaju republikanci.

Naftne kompanije počele su evakuaciju svojih namještenika s pomorskih bušotina u Meksičkom zaljevu, a prestale su s radom i neke od rafinerija na obali. Naftna se industrija pribojava da bi uragan Rita mogao dodatno štetiti ovoj ionako već jako pogođenoj grani industrije. Obala Teksasa - do koje bi uragan Rita mogao stići u subotu - važno je područje za preradu nafte.

Zabrinutost u vezi s naftom, cijenom benzina, kao i općom energetskom situacijom podigla je jučer nakratko cijenu sirove nafte na više od 68 dolara po barelu. Nešto kasnije, cijena se spustila na 66 dolara i 80 centi.