{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rita 'poštedila' Houston i New Orleans

V
VOA/Sarajevo-X
25.9.2005. u 09:18
0
0
Rita 'poštedila' Houston i New Orleans
0
Rita 'poštedila' Houston i New Orleans
Iako je bio nešto slabiji nego što se prognoziralo, uragan Ritu i dalje prate vjetrovi brzine do 100 km na sat. Tu su i jaki pljuskovi praćeni poplavama u obalnim područjima Texasa i Lousiane. Dok se ovaj uragan polako kreće prema sjeveru, u pogođenim je područjima počela procjena štete, prenosi Glas Amerike.
Uragan Rita prešao je rano u subotu s mora na kopno, rušeći drveće i odnoseći krovove. Porušeni dalekovodi uzrokovali su požare. Zbog snažne kiše, u Teksasu, Oklahomi, Arkansasu i Mississippiju došlo je do poplava. Meterolozi predviđaju da bi ukupna količina padavina u nekim područjima mogla biti i više od 60 centimetara. Savezne su se vlasti pripremile na vrijeme i spremne su poslati pomoć pogođenim područjima čim to vremenske prilike dopuste.

Lokalne su vlasti počele procjenjivati štetu. U područjima koje je pogodio uragan situacija još uvijek nije sigurna. Evakuiranim građanima preporučuje se da pričekaju s povratkom. Gradonačelnik Houstona, Bill White, upozorio je građane da je teren u tom gradu toliko zasićen vodom da bi i ne tako snažna, dodatna kiša mogla uzrokovati poplave: "Nivo vode je u naglom porastu. To bi moglo uzrokovati poplavljene ceste i usporiti protok prometa. Suočeni smo i s pomanjkanjem goriva. Važno je da ne žurimo s povratkom jer nam ceste trebaju za dostavu pomoći."

Gradonačelnik Houstona je dodao da je u subotu jedan od konvoja s pomoći bio blokiran u prometnoj gužvi koja je nastala jer su se hiljade građana već pokušale vratiti u grad. Gradonačelnik je također rekao da je do nestašice benzina došlo zbog toga što je u području Houstona zatvoreno ukupno 16 rafinerija.

Južnije od Houstona, u Galvestonu, gradonačelnica Lyda Ann Thomas također je upozorila sugrađane da se još ne vraćaju: "Štetu procjenjujemo iz sata u sata. Još je prerano govoriti u povratku. U ovom trenutku ne znam kada će se stanovnici Galvestona moći vratiti svojim domovima."

Najveća opasnost u ovom trenutku prijeti od srušenih dalekovoda. Požari koji su uništili lokalnu galeriju i jedan restoran uglavnom su pod kontrolom. Ocjenjuje se da je evakuacija više od 2 miliona stanovnika Teksasa i Louisiane spasila mnoge živote. Naftna postrojenja u ovom području predstavljaju gotovo trećinu kapaciteta Sjedinjenih država za preradu nafte. Iako štete na njima nisu velike, stručnjaci upozoravaju na vrlo vjerovatni porast cijene benzina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: