{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rita 'poštedila' Houston i New Orleans

V
25.9.2005. u 09:18
0
0
Rita 'poštedila' Houston i New Orleans
0
Rita 'poštedila' Houston i New Orleans
Iako je bio nešto slabiji nego što se prognoziralo, uragan Ritu i dalje prate vjetrovi brzine do 100 km na sat. Tu su i jaki pljuskovi praćeni poplavama u obalnim područjima Texasa i Lousiane. Dok se ovaj uragan polako kreće prema sjeveru, u pogođenim je područjima počela procjena štete, prenosi Glas Amerike.
Uragan Rita prešao je rano u subotu s mora na kopno, rušeći drveće i odnoseći krovove. Porušeni dalekovodi uzrokovali su požare. Zbog snažne kiše, u Teksasu, Oklahomi, Arkansasu i Mississippiju došlo je do poplava. Meterolozi predviđaju da bi ukupna količina padavina u nekim područjima mogla biti i više od 60 centimetara. Savezne su se vlasti pripremile na vrijeme i spremne su poslati pomoć pogođenim područjima čim to vremenske prilike dopuste.

Lokalne su vlasti počele procjenjivati štetu. U područjima koje je pogodio uragan situacija još uvijek nije sigurna. Evakuiranim građanima preporučuje se da pričekaju s povratkom. Gradonačelnik Houstona, Bill White, upozorio je građane da je teren u tom gradu toliko zasićen vodom da bi i ne tako snažna, dodatna kiša mogla uzrokovati poplave: "Nivo vode je u naglom porastu. To bi moglo uzrokovati poplavljene ceste i usporiti protok prometa. Suočeni smo i s pomanjkanjem goriva. Važno je da ne žurimo s povratkom jer nam ceste trebaju za dostavu pomoći."

Gradonačelnik Houstona je dodao da je u subotu jedan od konvoja s pomoći bio blokiran u prometnoj gužvi koja je nastala jer su se hiljade građana već pokušale vratiti u grad. Gradonačelnik je također rekao da je do nestašice benzina došlo zbog toga što je u području Houstona zatvoreno ukupno 16 rafinerija.

Južnije od Houstona, u Galvestonu, gradonačelnica Lyda Ann Thomas također je upozorila sugrađane da se još ne vraćaju: "Štetu procjenjujemo iz sata u sata. Još je prerano govoriti u povratku. U ovom trenutku ne znam kada će se stanovnici Galvestona moći vratiti svojim domovima."

Najveća opasnost u ovom trenutku prijeti od srušenih dalekovoda. Požari koji su uništili lokalnu galeriju i jedan restoran uglavnom su pod kontrolom. Ocjenjuje se da je evakuacija više od 2 miliona stanovnika Teksasa i Louisiane spasila mnoge živote. Naftna postrojenja u ovom području predstavljaju gotovo trećinu kapaciteta Sjedinjenih država za preradu nafte. Iako štete na njima nisu velike, stručnjaci upozoravaju na vrlo vjerovatni porast cijene benzina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
U razlazu Elmedina Konakovića i SDA upravu je:
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: