Svijet
0

Rio de Janeiro: Četvero mrtvih u padu helikoptera, sumnja se na lokalne bande

Klix.ba
Četiri policajca su poginula kada se helikopter u kojem su se nalazili srušio iznad favele u Rio de Janeiru, prenosi BBC.

Do tragedije je došlo u subotu navečer za vrijeme sukoba snaga sigurnosti sa lokalnim bandama u zloglasnoj faveli Božiji grad. Tokom vikenda zabilježeno je nekoliko akcija uperenih protiv kriminalaca u tom dijelu drugog najvećeg brazilskog grada.

Policija i istražni organi pokušavaju odgonetnuti tačan uzrok pada helikoptera. Ukoliko se uspostavi da je riječ o obaranju uslijed djelovanja vatre sa tla, to ne bi bio prvi put da je lokalna banda srušila policijsku letjelicu.

Sličan scenarij desio se 2009. godine kada je lokalni narko kartel oborio policijski helikopter ubivši pri tome dva pilota.

Nasilje u Rio de Janeiru je u porastu u posljednje dvije godine nakon što je 2010. propao program uklanjanja bandi iz gradskih favela, odnosno siromašnih četvrti.

Od početka 2016. pa do kraja septembra, u gradu koji je bio ovogodišnji domaćin olimpijskih igara zabilježeno je 3.649 slučajeva ubistava što predstavlja rast od 18 posto u odnosu na prošlu godinu.