Rade bez dozvole
0

Rimski "gladijatori" se sukobili sa policijom

SRNA
"Gladijatori" ne daju posao kojim prehranjuju porodice (Foto: AFP)
"Gladijatori" ne daju posao kojim prehranjuju porodice (Foto: AFP)
Muškarci obučeni kao gladijatori, koji se fotografišu sa turistima ispred rimskog Koloseuma, sukobili su se danas sa policajcima koji su pokušali da ih potisnu sa te lokacije, u skladu sa odlukom italijanskih vlasti.

Italijansko ministarstvo kulture saopštilo je ranije da ove osobe rade bez dozvole i narušavaju ugled ovog istorijskog spomenika, pošto dosađuju turistima i traže mnogo novca za svoje usluge.

Sukob je izbio kada su pripadici gradske policije pokušali da pomjere dvojicu "gladijatora" koji su zauzeli prostor na prvom spratu Koloseuma. Oko 25 muškaraca u tradicionalnoj odjeći suprotstavilo se policajcima, a jedan 'gladijator' je pao u gužvi i lakše je povrijeđen.

Neki od njih kažu da se ovim poslom bave već 17 godina i da od ovih prihoda izdržavaju porodice. Oni su izrazili želju da njihova profesija bude legalizovana. Posjetioci Koloseuma pratili su sukob sa strane i podržali 'gladijatore' u njihovim zahtjevima.

Gradonačelnik Rima Gianni Alemanno, član najveće italijanske desničarske stranke, izjavio je da će ovi muškarci morati da poštuju zakon, uključujući pravila o dozvolama za rad i primjerenom ponašanju.